I särklass hetast

Jonas Arnesens nystartade blogg Challenge är utan tvekan hetast just nu då det gäller tennis och media, alla kategorier. Förutom det skrivna ordet har den mångsidige Jonas också kompletterat med en videovariant.

På videoavdelningen har Jonas introducerat ”Duellen” med Svenska Tennisförbundets avgående ordförande Stefan Dahlbo som första ”offer”. Premiärduellen är inspelad i samband med FC-matchen i Helsingborg.

Jonas är, vad jag har sett, den ende tennisjournalist, som mer ingående har tagit upp den s k HQ-skandalen. Redan 2010 uppdagades oegentligheter i HQ Bank, men först nu har väckts åtal mot ett antal företrädare för banken, däribland Stefan Dahlbo.

Att Dahlbo suttit kvar som ordförande och ej valt att ta time out har kritiserats hårt av Jonas. Inledningen av duellen handlade om detta ämne, och där Dahlbo försvarade sig med att hela tiden varit öppen gentemot förbundsstyrelsen och haft styrelsens fortsatta förtroende.

När duellen kom in på tennis fick Dahlbo tillfälle att framhålla vad han är mest nöjd med under sin ordförandeperiod och pekade då bl a på den rejält uppgraderade tränarutbildningen. Samtidigt var han självkritisk.

Dahlbo menade, och där är bara att hålla med, att den dagliga verksamheten ute i klubbarna på vissa håll, trots utbildningsinsatserna, är bristfällig. Han raljerade med tränaren, som kommer in på banan fem minuter för sent och med kaffekoppen i den ena handen och mobiltelefonen i den andra.

Exemplet är förstås sällsynt i verkligheten, men ett stort problem är att rekrytera rätt sorts tränare. Idag befolkas svensk tennis av för många tränare av kategorin halvdana f d juniorer, som slutat sin egen karriär alldeles för tidigt, som saknar den nödvändiga passionen och djupare tenniserfarenheten och som ser jobbet som tennistränare som en födkrok i brist på annat.

Sverige har aldrig tidigare haft så många yrkesarbetande tennistränare som idag men är likväl en B-nation. Då vi var en stormakt, var ett fåtal av tränarna välutbildade heltidsjobbare. De kompletterades av ett stort antal hängivna, kompetenta och erfarna mer eller mindre ideellt arbetande timtränare, inte sällan med professionell kompetens i pedagogik och metodik. Men det var då det…
– – – – –
Att leda ett specialförbund i motvind, som fallet varit under Stefan Dahlbos ordförandetid, är förstås ingen önskeuppgift. Stefan Dahlbo har på många sätt visat att han har ett mycket stort tennishjärta och hans kunskaper och erfarenheter inom ämnet tennis är ytterst gedigna. Tack för ett antal givande erfarenhetsutbyten och pratstunder vid skiftande tillfällen.

Annonser

3 Responses to I särklass hetast

 1. Mats N skriver:

  Håller inte helt med om Arnesens förträfflighet i talad form. Däremot är du ngt på spåret ang ledarstilen. Men hur ser en juniors ”fostran” i klubben ut? Ja, inte på ett sätt så att de blir ledare i alla fall,,, och kanske inte heller så bra spelare?

 2. Jonas Arnesen skriver:

  Hej Åke,
  Tack så mycket för din uppskattande ord som verkligen värmer.
  Du sätter fingret på ett av de största problemen, att rekrytera rätt sorts ledare. Håller helt med dig i beskrivningen om bristande passion och att tränarjobbet endast är en födkrok för många. Ta nu inte åt er alla ni som brinner för ert arbete.
  Mats N, jag läste inte in att Åke bedömde mig som förträfflig i talad form och det gjorde han fullständigt rätt i. Fyllda 60 är jag fortfarande grön framför kamera och mikrofon, lägg därtill en mycket hemmasnickrad ”produktion” (mobilkamera) och resultatet blir därefter. Se nu inte detta som en bortförklaring utan bara som en förklaring: jag har inga redigeringsmöjligheter utan det blir som det blir, felsägningar och annat kommer med. Önskar att jag hade lika mycket pengar att lägga på detta som förbundet gör på sin kommunikationssatsning 🙂 Mvh/Jonas

 3. Mange skriver:

  Nja, jag skulle nog säga att SWE TENNIS dominerar bevakningen av svensk tennis för tillfället. I o m att dom har fler skribenter kan dom hålla en helt annan uppdateringskapacitet. Dom levererar hela tiden. Och framför allt med inriktning på svensk tennis. Även internationell tennis med egen prägel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: