Vad menar du, ”Walen”?

”Hon hade setboll och hade momentum där…”
”Leder 5-4 och 30-0 och har också ett momentum där…”
”Ska man slå de här världsstjärnorna måste man ha det där momentumet…”

Citaten är hämtade från en videointervju med FC-kaptenen Lars-Anders Wahlgren på tennis.se efter förlusten mot Schweiz. Det första avser Rebecca Peterson och det andra Johanna Larsson. Men vad menar egentligen den gode ”Walen”?

Momentum är ett förhållandevis nytt ord i sportspråket, enligt Google introducerat av hockeyprofilen Leif Boork. Vad man egentligen menar med termen i sportsammanhang är långtifrån solklart. Är det bara en av många onödiga floskler?

Som gammal fysiklärare har jag mött ”momentum” som engelsk synonym för ”kinetic energy”, d v s rörelseenergi. I de två första citaten verkar momentum vara något som drabbar i motgång. I det tredje verkar momentum vara något som behövs för att överraska.

Nej, momentum, som inte finns upptaget i Svenska akademins ordlista, känns som ett helt onödigt ord i idrottsssammanhang.

Annonser

One Response to Vad menar du, ”Walen”?

 1. Ola H skriver:

  Jag hade en tränare som redan 1987 använde ordet momentum så helt nytt är det inte – däremot svårförklarat! För mig blev då översättningen något i stil med positiv flow, ett tillstånd av mentalt överläge eller en beskrivning av att det rullar på i önskvärd riktning…
  Fler kommentarer att vänta?

  Angående svensk landslagstennis kan vi ha ett intressant läge framöver. För samtidigt som det andas lite optimism för närvarande, en del tillskrivet Rebecca Peterson och Elias Ymer, kan vi stå för degraderingar i ”World Cup”.

  Fed Cup-tjejerna behöver göra mer än en bragd mot ramstarka Slovakien på bortaplan för att inte hamna i ”djungeln” som Johanna utryckt det i media. För herrarna krävs något alldeles extra för att inte hamna i ett nytt vanskligt kval mot Danmark igen i höst? Inte tusan rår vi på Österrike till att börja med?

  För övrigt borde Fed Cup-formatet skruvas till men att hitta en spelvecka till gentemot WTA när man en gång släppt den möjligheten är kanske omöjligt. Damtennisen är stark och bred så självklart borde fler nationer få chansen att spela landskamper på hemmaplan. Vid varje ny turnering/år är det bara 8 lag i världen som vet att de har den möjligheten – det är för lite och World Group måste utvidgas samtidigt som man måste våga lite…

  Skulle man kunna tänka sig:
  * En World Group med 14 lag (ungefär samma som Davis Cup men fjolårets finallag kan ges en bye i första omgången)
  För att få uppmärksamhet skulle kanske första rundan spelas som en inledning av året med några dagars restid till WTA-starten, i år hade det inneburit spel över nyåret. Och Fed Cup-finalen borde avsluta året – efter WTA-slutspelet? Damerna har ju kortat sin säsong?
  * Till detta 3 Regional World Groups med 8 lag Asia/Oceanien / 12 lag i Europa/Africa och 8 lag i Americas med ren utslagning härifrån och kval uppåt nedåt.
  Fler lag får borta/hemma-matcher. Tänk tex att ett land som Danmark med Wozniacki aldrig spelat en Fed Cup-match i Danmark och inte lär få göra det heller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: