Stenhård konkurrens om själarna

Smålandsposten bilaga ”Ung sport” i tisdagstidningen väger tungt i flera avseenden. Den 48-sidiga extratidningen är fylld av lagbilder hämtade från förekommande vinteridrotter inom tidningens spridningsområde.

Totalt är 188 lag fotograferade. Snittet spelare per lag är uppskattningsvis minst 15. Totalt återfinns alltså uppemot 3000 aktiva idrottsungdomar på bilderna. Till saken hör att fotboll – den största idrotten – inte är med.

Vid en snabb genombläddring slås man av innebandyns imponerande andel av bilderna. Drygt hälften av lagen tillhör den färskaste av våra vinteridrotter.Som jämförelse kan nämnas att bandy utan prefix representeras av sex lag med anrika Åby-Tjureda som enda förening.

Konkurrensen om de unga själarna är alltså sylvass, ett faktum som märks tydligt bl a inom tennisen. På den tiden, då vi i VTS var som bäst, var innebandy en kul, nymornad sysselsättning i kompisgäng.

Smp:s sportchef Dan Magnusson inleder bilagan med en tänkvärd krönika om barn- och ungdomsidrott i allmänhet och individens utveckling i synnerhet. Han berör dock inte det kanske svåraste problemet, de tidiga avhoppen, måhända en svårare nöt att knäcka i individuell idrott än i lagidrott.

Jag tror, att tennisen inte är ensam bland individuella idrotter om svårigheter att hålla kvar 15-16-åringar, som kommer till insikt om att de inte har en utstakad väg till ATP-touren. Jag föreställer mig att problemet kan vara mindre i lagidrotter, åtminstone fotboll.

Annonser

2 Responses to Stenhård konkurrens om själarna

  1. Mats N skriver:

    En ständigt lika aktuell fråga du ställer i slutet. Det vi inom svensk tennis lyckats utomordentligt bra med är att tala om för alla att tennis utanför topp 100 på ATP eller WTA inget är att ha… Det finns ingen stolthet internt. Vi baissar våra egna serier och tävlingar fast kvalitéten är långt mycket bättre än diverse andra vintersporter som tar plats precis överallt. En tennisspelare som blir 15-20 år har ingenstans att ta vägen eller inget att längta till – om han/hon inte känner att proffslivet ligger hyggligt nära. Hockeykillen i ”Alvesta” kan hoppas på ett A-lagskontrakt i Västervik och tjäna ok med pengar i hopp om allsvenskan eller elitserien. Vi har inga bra nationella tennisseniorer i Sverige, eller i alla fall väldigt få, och därför kommer varken föräldrar eller barn förstå hur lång vägen är till den riktiga eliten.

  2. Peter H skriver:

    Vad skall våra juniorer längta till när de redan vid 13 års ålder gjort debut på vinter- och sommartouren och dessutom är ankaret i representationslaget. I lagsporterna är det inte samma hysteri att du så tidigt som möjligt skall spela i A-laget, eller måste träna med 3 år äldre kamrater bara för att du är bäst i din åldersklass i klubben. Varför skall hårslående och tidigt fysiskt utvecklade unga juniorer envisas med att spela mot seniorspelare, istället för att i lugn och ro spela i lägre tempo och lära sig alla slag tekniskt rätt först, för att sedan gå upp i tempo och matchas mot äldre spelare. När dessa spelare sedan inte lyckas komma igenom nålsögat till WTA eller ATP nivå, känns det inte lika roligt att spela på samma nivå som för 5-6 års sedan, och dessutom nu få möta spelare som ännu inte är färdiga med puberteten. Det är väl därför inte så konstigt att många slutar och att vår bredd har blivit tunn. Tyvärr är det inte spelarna själva som driver på detta, utan alla oss galna föräldrar och många av tränarna som tror att man lyckats om en spelare kan spela jämnt mot mycket äldre motståndare. Det är komiskt att läsa anmälningarna på tentour och i varje tävling finna att väldigt många spelare hoppar över sin egna åldersklass, fastän de aldrig ens har spelat final i sin egna klass. Den dagen du är överlägsen i din klass är du välkommen att även deltaga i klassen över din ordinarie. Inte anmäler sig ett fotbollslag med fantastiskt duktiga 13-åriga killar till 15-års klassen. Skulle de vara överlägsna i sin egna klass passar de istället på att göra de där extra finterna och dribblingar som annars är svåra att lyckas med. Likadant skulle den 13-åriga tjejen i tennis göra. Var med i 14-års klassen och försök avgöra så många poäng på volley om du är för överlägsen, istället för att bli en defensiv spelare långt bak i banan på vintertouren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: