Bolagisering och röd tråd

”Klubben som bolag” är rubriken på en artikel i senaste numret av Svenska Tennismagasinet. Författare är Aleksander Gabelic.

Huvudtemat berör klubbar, som driver sina anläggningar i bolagsform. Modellen är väl beprövad och okontroversiell. I VTS bildade vi ju Växjö Tennis AB i samband med övertagandet och tillbygget av Strandbjörkshallen 2002.

Överraskande för mig var, att GLTK i Göteborg inte har bolagiserat driften av Lilla Torp, en av de största inomhusanläggningarna i landet. En av de stora fördelarna med bolagsdrift är ju att kunna dra av momsen på alla kostnader, bl a tunga el- och uppvärmningsfakturor.

Artikeln berör också relationen mellan den ideellt baserade föreningsverksamheten å ena sidan och akademier och andra privata aktörer å andra sidan. Går det att hitta ett samspel mellan dessa till synes skilda världar, och i så fall, hur skall det gå till?

Janne Immonen, klubbchef i Fair Play TK, har uppfattningen, att det tunga ansvaret ligger på Svenska Tennisförbundet. Den dynamiske skåningen är kritisk och menar bl a, att förbundet har en svag och oklar verksamhetsplan, en brist som måste rådas bot på.

Janne efterlyser en röd förbundstråd i ämnet. Hur tråden skall se ut, känns som en tiotusenkronorsfråga.
– – – – –
En fundering: Hur kan Tennismagasinet ägna tre sidor och fem bilder åt Österrikaren Daniel Köllerer, en av de värsta galningar, som uppträtt inom den professionella tennisen. Köllerers karriär, som var kantad av klandervärt uppträdande på banan, fusk och matchfixning, slutade följdriktigt med avstängning på livstid. Ett sådant CV borde förbigås med med tystnad.

Annonser

One Response to Bolagisering och röd tråd

  1. Mats N skriver:

    Svaret på din sista fråga är att tidningen saknar en ledning med publicistisk erfarenhet. Det lyser för övrigt igenom ganska ofta tycker jag och deras reportrar är inte heller journalister i sin rätta bemärkelse. Skit samma, säger många idag. Men som mediavärlden ser ut idag är kanske en journalistisk utbildning och/eller kunskap viktigare än någonsin?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: