Kom igen, Uppvidinge

KlavreJag blev beklämd, när jag läste i gårdagens Smp, att den anrika tennishallen i Klavreström är hotad. Är man inte i Uppvidinge kommun medveten om, vilken kulturskatt man har i denna unika byggnad och dess historia?

Tennisen blomstrade i Sverige, och i synnerhet i Småland, i kölvattnet efter Björn Borgs genombrott. Legendariske ordföranden i Smålands Tennisförbund, Bengt Axelsson, levde efter devisen, att ”i varje samhälle där det finns en kyrka. skall det finnas en tennisbana.” I Klavreström var tennisen sedan länge etablerad och djupt rotad.

I nedgången på 90-talet somnade många små landsbygdsklubbar, dock inte den i Klavreström. Överlevnaden klarades tack vare att man förfogade över en hall, och inte vilken hall som helst.

Visserligen fattas det en eller annan meter åt alla håll i måtten, men hallen finns där, och tennisen i samhället har en unik historia. Klippet nedan, som är hämtat ur för länge sedan avsomnade Veckojournalen årgång 1942, ger en antydan om vad som sitter i de metertjocka stenväggarna.
OA

Det vore stor skam för Uppvidinge kommun, om KTK:s modesta, men för överlevnaden nödvändiga begäran om 15 000 kr i extra anslag för att klara uppvärmningen av hallen, inte skulle beviljas.
– – – – –
För den som inte vet: Klavreström är ett f d brukssamhälle cirka 4 mil norr om Växjö. Järnbruket lades ner 1970. I den stenlada, där tennishallen finns på övervåningen, inryms ett bruksmuseum i bottenplanet.

Annonser

2 Responses to Kom igen, Uppvidinge

 1. Margareta Sterner skriver:

  I Klavreströms tennishall har pappa Rurik och jag spelat.

 2. Margareta Sterner skriver:

  Åke,

  Det är så roligt att läsa dina inlägg.

  Soliga hälsningar från Arraial d’Ajuda

  Margareta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: