Ett stycke kulturhistoria

ShallenVTVNamnlösFör tillfället är jag tämligen nergrottad i gångna tider. En av flera anledningar är förstås, att Växjötennisens Vänner skall gå igång.

En annan reflexion i  backspegeln poppade upp, då Småländska Idrottsminnen, Smålands Idrottshistoriska Sällskaps skrift, landade i brevinkastet. En uttömmande artikel om Idrottshuset i Jönköping, med anledning av att den anrika byggnaden inom kort skall rivas, väckte tankar.

Idrottshuset i Jönköping är bara delvis att jämföra med ungefär jämngamla Idrottshallen i Växjö, nuvarande Strandbjörkshallen. Jönköpingstennisen hade i huvudsak sin hemvist i den intilliggande och sedan många år rivna Tennishallen, den näst äldsta i Sverige. Idrottshuset var främst ett handbollstempel.

I slutet av 30-talet och början av 40-talet byggdes en hel del hallar, rena tennishallar eller idrottshallar, med en eller två banor. Många av dem har skattat åt förgängelsen och ersatts av nybyggen, ofta med sämre geografiskt läge. Få har anpassats för moderna behov.

I Växjö valde vi att i två omgångar bygga om och till den befintliga hallen. Resultatet är en tämligen komplett och väl fungerande anläggning för tennis och diverse andra sporter i ett oslagbart centralt läge. Att nå dit var ingen enkel match, men det är en helt annan historia…

Min fundering är, om det finns så många fler anläggningar av jämförbart format i Sverige, som har gått samma väg. På rak arm kommer jag bara på Borås, där den gamla hallen i vilken Sven Davidson växte upp, är inlänkad i Borås Tenniscenter.

Det finns dock en avgörande skillnad mellan Växjö och Borås. Hos oss är den gamla delen själva hjärtat i anläggningen medan de gamla banorna i Borås är ett mer perifert komplement.

Strandbjörkshallen är inte bara förknippad med tennishistoria på hög nivå. Den är också ett stycke kulturhistoria. ”Kåcke” Jonsson menar att hallen bör vara ett besöksmål nästa gång det ordnas ”Kurturnatt” i Växjö. Bara att hålla med!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: