Tingsryd bättre än Växjö

Centrum för idrottsforskning har till regeringen levererat en rapport, som följer upp statens ekonomiska stöd till idrotten. Man har kommunvis relaterat det lokala aktivitetsstödet till antalet bidragsberättigade ungdomar i kommunen.

LOK-stödet dividerat med antalet bidragsberättigade individer tas som mått på idrottsaktivitet i kommunen. En hög siffra, alltså ett högt belopp i LOK-stöd per individ, signalerar en omfattande ungdomsverksamhet i kommunen. Ett lågt värde indikerar det motsatta.

Med ett lysande undantag – Grums i Värmland – finner man, att ungdomar i socioekonomiskt välmående kommuner får störst andel av lokstödet. Solna toppar på 857 kr per bidragsberättigad individ.

Undersökningen kopplar också till medianinkomsten i kommunerna. Med undantag för Grums har alla topp 10-kommuner medianinkomst över snittet i landet. I botten ligger Ljusnarsberg i Örebro län med 51 kr per bidragsberättigad och 284:e inkomstkommun.

dn.se kan man hämta siffror från landets alla 290 kommuner. I Kronobergs län toppar, överraskande nog, Tingsryd på 24:e plats med 441 kr/individ. Idrottsstaden Växjö får nöja sig med en andraplats med 402 kr/individ, vilket ger en 54:e plats i landet. Sämst i länet är Älmhult.

Precis som Grums bryter Tingsryd mot huvudmönstret. Medianinkomsten i hockeymetropolen hamnar först på 246:e plats. Älmhult bryter mönstret åt andra hållet. IKEA-kommunen har länets högsta medianinkomst.

Undersökningen får inte tolkas som att LOK-stödet har brister i sin konstruktion. LOK-stödet är ett bra mått på ungdomsverksamheten i föreningarna och som inte bör fingras på. De redovisade effekterna är snarare en oönskad effekt av en i grunden bra bidragsform.

Undersökningen är alarmerande på många sätt och har givetvis att göra med samhällsutvecklingen i stort.Att hitta åtgärder för att höja siffrorna i de svagaste kommunerna är en grannlaga uppgift för i första hand Riksidrottsförbundet.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: