Lågvattenmärke

BMMed anledning av sitt 90-årsjubileum uppmärksammar Sveriges Radio historiska ögonblick. P4 Kronoberg hade idag fokus på Mats Wilander och hans bedrift i Paris 1982.

Det första inslaget jag hörde – jag missade en intervju med storebror Anders – gjorde mig beklämd. Bilden ovan är från P4 Kronobeergs hemsida. Det röda är mina understrykningar.

MW12Lintott: barn med mycket ljust hår. (synonymer.se)
Mats Wilander 12 år på bilden. Lintott? Knappast!

Det kan ju ses som en bagatell, att Mats felaktigt beskrivs som en lintott. Värre är grova sakfel, som t ex att han hade en ”giftig backhandslice” redan som 13-14-åring. Alla, som följde Mats nära, vet att den skurna backhanden kom in i repetoaren betydligt senare.

God research är en förutsättning för bra jounalistik. Det finns mer än tiotalet personer, fortfarande boende i Växjö, som har oerhört mycket större erfarenhet av den tidiga delen av Mats´ karriär än P4 Kronobergs val av intervjuoffer. Själv stod jag allmänt nära Mats under hela VTS-tiden och reste med honom och övriga duktiga VTS-juniorer på de allra flesta tävlingarna från JDM till SM, Båstad, Kalle Anka Cup och SALK Open.

Min bror Kurt, ”Kåcke” Jonsson och Lars-Börje Roos lade ner ett kunnigt och engagerat jobb på tränarsidan. Calle Hageskogs flytt till Växjö 1974 var oerhört betydelsefull för Mats liksom den duktiga junioromgivningen i VTS med t ex Anders Fransson, Fredrik Pahlett och ”Tobbe” Thestrup.

Inte ett dyft av detta kom fram i radiointervjun. Inte heller ett ord om landshövding Astrid Kristensson, som var en viktig pusselbit i Mats´ karriär, och den storslagna uppvaktningen på stortorget.

Dessbättre höll de följande inslagen, intervjuer med Björn Hellberg och Mats själv, en helt annan och mycket högre klass. Oraklet från Laholm visade sig vara still going strong.
– – – – –
Legendarisk: legendomspunnen, fantastisk, vittomtalad, berömd. (synonymer.se)

Annonser

9 Responses to Lågvattenmärke

 1. Mats N skriver:

  Dagens journalister har inte tid till research, det är den bistra verkligheten… Mer bekymmersamt är att det finns människor som ”utnyttjar” möjligheten att ta poänger. Har själv ingen aning om hur mkt Bernth haft med Mats karriär att göra men normalt hade väl varit att säga till journalisten att lyssna med x & y som funnits närmare spelaren?

  Tyvärr finns många exempel på tränare som tar på sig hatten av att ha fostrat diverse spelare som de råkat ha på ett läger vid ngt enstaka tillfälle eller haft enstaka träningar med dem. Som reporter finns ingen möjlighet att kolla eller ifrågasätta – man tror inte folk ljuger om sånt här men…

 2. Jonas W skriver:

  Ja det här med klubbtillhörighet och hemvist tennis är nog för gemene man inte så intressant. När Wilander blev känd för den stora massan i samband med Franska öppna, så var det inte att man visste att han var från Växjö. Björn Borg hur många kunde hans klubb i Stockholm Däremot garageporten i Södertälje. Helt annat med fotboll och hockey. Foppa Modo o s v. Vem vet Söderlings klubb. Bragd Birger kanske litte udda Bodafors. Som ledare måste det varit fantastiskt kul och även känna stolthet. Det förstår jag verkligen. Wilander är inte en legend trots sina framgångar behövs lite till. Martinsson inte heller givetvis trots att det alltid finns lokala legender inom olika kategorier.

  • Åke Magnusson skriver:

   Mitt inlägg handlar om besvikelsen över att P4 Kronoberg gjort en dålig research gällande intervjuperson. Mats´ klubbtillhörighet har inte med den saken att göra.
   Sen tycker jag definitivt att våra tre stora – Borg, Wilander och Edberg – är väl förtjänta att kallas legendarer.

 3. Jonas W skriver:

  Det var riktig dålig research och jag kan verkligen förstå besvikelsen på så inkorrekta uppgifter. Tennisen är ingen lagsport och därför
  blir det inte Wilander = Växjö Nacka var Bajen. Som en jämförelse.om en så dålig. Jag kan inte se Wilander och Edberg som legendarer i ordets rätta betydelse. Krävs lite mer i personlighet och mer ihågkomna för matcher man minns. Borg vs Mcenroe Wimbledon var matcher som alla kommer ihåg.Så olika spelstilar och personkaraktärer.
  Borg är en legend som Stenmark. Dom största vi haft.
  Växjö Ts är en jättefin klubb som i Sverige är den mest kända all heder är ni värda. Wilander är på Eurosport helt suverän, legend kanske om ett antal år som kommentator ?..

 4. Rickard kjellberg skriver:

  Till Jonas W!
  Du skall nog vara ytterst försiktig att både uttrycka dig — ej heller skriva– vad det beträffar det semantiska och sportsliga om Wilander.
  Håll dig till det du ev. kan eller ha någon insikt om!!! Allmänt prat sköter du förhoppningsvis vid kaffe- eller krogbordet!!
  Från ‘EN’ som varit med, när de stora racketsvingarna var som bäst.

 5. Jonas W skriver:

  Känsligt värre tydligen Kjellberg. Wilander en av dom absolut största genom tiderna i Sverige, Han och Edberg 2:a och 3:a. Det är min åsikt. Har inte uttryckt något i annan riktning i min kommentar. Begreppet legend kan man ha olika uppfattning om självklart. Det är ju har man upplevt idrottshjältar på lite olika sätt. För den som levt med tennisen är säkert Wilander en legend. Gemene man kanske har en annan uppfattning, vad vet jag. Lär dig läsa Kjellberg och tänk efter innan skriva i den oförskämda tonen.

 6. Anders skriver:

  Kjellberg, verkar som du svingat mest vid krogbordet, huvudlöst dumt. jag följde tennisen på 60-talet och min legend från den tiden är den elegante Janne Lundqvist hårda servar varvat med fantastiska stoppbollar, såg en legend på läktaren på Italienska Manuel Santana inte samma meritlista som ex Nadal, men likväl en legend . Ta det lugnt med svingandet framöver Kjellberg.

  • Rickard Kjellberg skriver:

   Anders!
   Om du inte redan har tagit del av mitt inlägg ‘Pojkar/män’!!??,så gör det, Då kanske du fortsättningsvis blir mer nyanserad i ditt allmänna tyckande, som både vittnar om okunskap och dåligt omdöme!!

 7. Rickard Kjellberg skriver:

  Pojkar/män!!!??
  Förstår att du/ni inte varken reflekterar,jämför,analyserar eller ev.drar slutsatser innan ni tar till orda vid tangentbordet,
  Bara ‘pladdrar på’ som de flesta sk ‘förståsigpåare’ inom idrotten.
  Vet inte vilket tillstånd du/ni är i när ni skriver??? Det är inte mycket som ni tillför varken språkligt eller tennismässigt!!
  PS jag såg också Janne L. och Santana och många fler i Båstad på
  60-talet. Konkurrensen var begränsad pga många orsaker.Det går inte att jämföra med 70-, 80-,90- och def, inte med dagens konkurrens. enär forna Balkan, Östeuropa och nu Asien kommer med stormsteg.
  Men jag minns ändå dina/era sk legender från anno dazumal med glädje.
  Försök att se saker med/ur dubbla perspektiv i fortsättningen, så blir ni mer trovärda i ert ‘pladdrande’ både i tal och skrift!
  Jag själv, svingar helst på tennisbanan grabbar!!DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: