En väckarklocka

”Om man inte känner det förflutna, förstår man inte nutiden och är inte lämpad att forma framtiden”. (Simone Weil, fransk filosof).

I DN på lördagar är för det mesta Johan Cronemans TV-krönika med tema sport på den sista sidan i Stockholmsdelen en höjdare. Den senaste med den drastiska rubriken rubriken ”Det är bästa sättet att ta tillbaka fotbollen från idioterna” är tillämpbar på de flesta större idrotter.

Ämnet är vikten av att komma ihåg, befästa och vidareföra fotbollens historia. I den här passusen, som rör jämförelse med förhållanden i England, skulle man utan vidare kunna byta ut fotboll mot tennis:

”Vi har samma kulturbärande arv här i Sverige. Det är nog bara tyvärr så att just det fotbollshistoriska intresset är alltför klent, både bland fans och klubbar. Man tycks ibland bygga sin historia på de senaste två säsongerna. Och påminner man om något annat blir man lätt löjlig”.

eller den här:

Vi har samma tradition, vi har samma bakgrund, vi har samma fantastiska resor genom fotbollssystemen – men få tycks bry sig. Jo, vi ”talar” om tradition och anrika klubbar och en stolt historia – men snart känner ingen längre till den”.

Croneman är ofta kontroversiell, men borde inte vara det i detta ämne. Hans artikel borde snarare utgöra en väckarklocka för de alltför många som tror att deras idrott har börjat med dem själva.

I sammanhanget känns det bra, att vi som lämnade VTS-styrelsen vid senaste årsmötet, har tagit initiativet till ”Växjötennisens vänner”, som har just det syfte som Croneman efterlyser.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: