Stor idrott på sidobana

Första veckan i Grand Slam-tävlingarna innehåller massor av tennisgodis. Namn som Djokovic, Federer och Williams är inte nödvändigtvis i fokus. Var och en av tävlingarna har sin profil och sin tradition.

På Roland Garros lägger de franska arrangörerna oftast inhemska spelare, som inte platsar in på de stora banorna, på bana 7, som ligger granne med centercourten. Igår fick en mycket udda match stor TV-uppmärksamhet på denna bana, som rymmer uppskattningsvis 2 000 åskådare.

Här möttes i dagens sista insläpp två kvalare. Sådant inträffar förstås då och då, men att den ene är 35 år (!) hör knappast till vanligheterna. Att 35–åringen Stephane Robert är fransman var naturligtvis skälet till att det var fullsmockat på läktarna i kvällningen.

Publikstödet var enormt in till det bittra slutet i femte set. Den tappert kämpande hemmaspelaren, som har varit rankad 61:a som bäst, stöttades precis hela vägen mot övermakten i form av 15 år yngre engelsmannen Kyle Edmund. När slaget var förlorat fick Robert stående ovationer av publiken, som mangrant dröjde kvar.

Synen kring bana 7 på Roland Garros bekräftar det grundmurade tennisintresse och den starka patriotism, som råder i Frankrike. Tusentals personer ger en tämligen anonym föredetting sitt fulla stöd. Vi TV-tittare fick uppleva ett stycke stor och äkta idrott i en tämligen udda och oväntad tappning.

Matchen fick mycket utrymme på Eurosport, eftersom den efterhand var den sista som fortfarande pågick. Man behövde inte vara fransman för att njuta av den rafflande fighten. Dramatiken kulminerade då Edmund drabbades av tydliga krampkänningar i det allra sista gamet. Ett par enkla franska missar i trötthetens tecken räddade dock den unge engelsmannen.
– – – – –
Överkurs: Roland Garros var en fransk flygpionjär som bl a deltog i första världskriget. Han hedrades med att få namnge den anläggning, där French Open spelas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: