Sträck på dig, ”Kåcke”!

-Hur gammal var du när du själv insåg tränarens betydelse?

Frågan ställdes till Jonas Björkman i radions ”Sport i P1”, en mycket intressant programserie, som sänds på söndagsmorgnar med Gunnar Bolin som programledare. Ämnet var ”Rollen som tränare”. Jonas medverkade både som gammal elitspelare och i sitt nya tränaruppdrag för Andy Murray. Jonas svarade ungefär så här:

-Jag var nog 16-17. Jag kommer speciellt ihåg fysträningen på måndagar, som bl a kunde innehålla löpning runt Växjösjön. Det fanns ett ställe där man kunde gena och vinna 3-400 m. Det gjorde jag nog 9 gånger av 10 tills ett tillfälle, då min tränare stod där. ”Kåcke” hette han. Jag trodde jag skulle bli utskälld. Istället vände han på det och sa, att det är inte för min skull du tränar, det är för din egen skull och dina mål. De orden tog jag med mig och det har varit mycket värdefullt.

Svaret värmde i ett luttrat VTS-hjärta på många sätt. Alla VTS-juniorer från den gamla goda tiden har bestående minnen av skiftande slag från den klassiska måndagsträningen.

Det Jonas relaterar inför idrottsintresserade radiolyssnare i hela Sverige är intressant av det skälet, att ”Kåckes” kontroll och sätt att hantera Jonas´”fusk” kom att få en så avgörande betydelse. En banal åtgärd i vardagen kom att skapa ett bestående intryck på en 16-åring, som kom att bli världsspelare i både singel och dubbel. Det gäller att göra rätt saker vid rätt tillfälle och att ha ”känsla för feelingen” även i tränarrollen.

Vidare är det förstås glädjande att den ambitiösa verksamhet vi hade i VTS rent allmänt har satt ett så tydligt avtryck hos Jonas, som svaret antyder.

Sträck på dig, ”Kåcke” och tack för att du kommer ihåg juniortiden i VTS, Jonas!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: