Federer eller Djokovic?

-Han peakar i sin karriär just nu…

Ungefär så uttryckte sig den djupt imponerade Eurosportkommentatorn Thomas Enqvist med all rätt, då Novak Djokovic gjorde mos av niofaldige vinnaren Rafael Nadal i tidernas mest upphaussade kvartsfinal på Roland Garros.

Frågan är, om det går att spela tennis bättre än vad serben gjorde i första set och i synnerhet dess fyra första games. Efter praktiskt taget felfritt agerande dubbelbreakade han spanjoren och satte agendan för resten av matchen. Det, som av många förväntades bli en oviss kamp, framstod efterhand som en briljant uppvisning.

Djokovic framstår alltmer – om han inte var det tidigare – som den store favoriten till titeln i Paris. Vinst på Roland Garros är ju den enda Grand Slam-titel, som saknas på serbens digra meritlista.

Om Djokovic lyckas, aktualiseras ett evigt och lika omöjligt diskussionsämne: Vem är bäst i världen genom tiderna?

Rod Laver, 60-talets store dominant, ansågs länge som den störste. Den vänsterhänte australiensaren kan ju bl a titulera sig tvåfaldig Äkta Grand Slamvinnare. En äkta grand slam innebär att vinna samtliga fyra Grand Slam-tävlingar samma år.

Den allmänna uppfattningen idag är, att Roger Federer med bl a 17 Grand Slam-titlar på meritlistan, är den allra störste. Sviten kan i bästa fall utökas. Schweizaren är inte uträknad ännu.

Djokovic är i sina bästa år som tennisspelare. Det är ingen djärv gissning, att hans meritlista är avsevärt utökad, då det är dags att summera karriären. Vinst i Paris skulle t ex innebära, att han nått halvvägs på en Äkta Grand Slam. Det har gått 46 år sedan Rod Laver gjorde det för andra gången.

Hur som helst, tennis har knappast spelats bättre än vad Novak Djokovic gjorde under stora delar av matchen mot Nadal. Djokovic eller Federer blir säkert ett kärt diskussionsämne den dag, då serben drar sig tillbaka. Förhoppningsvis dröjer det ett antal år, innan den summeringen är aktuell.

 

Annonser

2 Responses to Federer eller Djokovic?

  1. John skriver:

    Rod Laver eller Ken Rosewall hade säkerligen toppat listan över flest vunna grand slam titlar om dom inte blivit bojcottade från dom största tävlingarna under ett antal år på -60-talet. Därom råder ingen tvekan. Är dom bäst genom tiderna är svårt att säga, men att dom meritmässigt hade varit störst, anser jag. Det spelas såklart bättre tennis idag. Man kan ju bara spela mot dom som spelar i samma era.

  2. Mats N skriver:

    Denna ständiga diskussion… är rät kul faktiskt. man kan ju inte vara bättre än bäst i sin generation och att jämföra över tid, annat än meritmässigt, går inte. I fatet för 60-talets hjältar ligger, tycker jag, att 3 av 4 slams spelades på gräs. För att koras som bäst någonsin tycker jag personligen att man skall ha vunnit alla fyra slams mins en gång – ATP-slutspelet och Davis Cup. Så för mig är Federer just nu etta genom alla tider. Tyvärr får han nog inte kröna karriären med ett OS-guld i singel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: