Väl värt att minnas

I French Open-tider blickar svenska tennisnostalgiker gärna tillbaka och minns tiden, då blågult dominerade på Roland Garros. Björn Borg lyfte Coupe des Mousquetaires Trophy ofattbara sex gånger och avlöstes av Mats Wilander, som triumferade vid tre tillfällen.

Men inte sällan glöms bort hur det egentligen började för svensk del. Björn Borg var inte den förste svenske triumfatorn på det franska gruset. Pionjären var Sven Davidson (1928-2008).

Janne Lundqvist och Uffe Schmidt, som blev folkkära genom tennisens intåg i TV-sofforna, får ursäkta. Sven Davidson är den störste svenske tenisspelaren innan Borgepoken.

Efter två finalförluster på raken var det tredje gången gillt på Roland Garros för Sven Davidson 1957. Svensken finalvann över amerikanen Herb Flam i raka set och blev därmed Sveriges förste Grand Slam-vinnare någonsin.

Åren innan hade Davidson finalförlorat mot två legendarer. 1956 stod amerikanen Tony Trabert i vägen och året därpå australiensaren Lewis Hoad, som var snubblande nära att göra en äkta Grand Slam detta år. Landsmannen Ken Rosewall stoppade honom i US Open-finalen.

Sven Davidson hade för övrigt ett stort år 1957. Han var i semifinal i Wimbledon, där Hoad blev baneman, och var rankad som trea i världen. Året därpå vann han dubbelklassen i Wimbledon med Ulf Schmidt som partner.

Det bör i ärlighetens namn påpekas, att 50-talet var före den öppna eran, som inleddes 1968. Dessförinnan var det regel, att årets Wimbledonvinnare rekryterades till Jack Kramers proffscirkus.

Tennishistoria väl värd att minnas…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: