Hyllad förlorare

Mångas önskefinal blev verklighet på Roland Garros. Stan Wawrinka såg dessutom till att det blev en drömfinal med stort D, genom att leverera sitt livs tennis. Favoriten Novak Djokovic tvingades att kapitulera för det schweiziska artilleriet.

Wawrinka utstrålar ett självförtroende, som gör att han vågar spela ut hela sin magnifika slagarsenal. Då handlar det inte bara om den explosiva enhandsbackhanden, som i den raka varianten satte punkt för dramat. Schweizaren gör det mesta bättre och framför allt hårdare och snabbre än de flesta.

Den franska tennispubliken är initierad och krävande. En spelare, som gör något dumt på någon av de stora banorna, hamnar ofta i publikens onåd resten av matchen. Att möta en hemmafavorit på Philippe Chatrier-banan innebär garanterat, att man har 16-17 000 idrottsnationalistiska fransmän på läktarna emot sig från första poängen.

Publiken på Roland Garros är emellertid ovanligt sakkunnig och saknar ingalunda känslor. Sällan har väl t ex en förlorare hyllats så, som fallet var med Djokovic denna minnesvärda söndag.

De stående ovationer serben fick motta i samband med prisutdelningen måste vara bland de längsta i idrottshistorien. Djokovic var märkbart rörd och fann säkert tröst i den dubbla besvikelsen, dels att missa den enda GS-titel han saknar och dels att missa möjligheten att göra en äkta Grand Slam.

Mästaren Wawrinka blev förstås vederbörligt hyllad och hans svenske coach Magnus Norman visade starka känslor i segerögonblicket. Värmlänningens betydelse för Wawrinkas förvandling från habil topp 20-30-spelare till yppersta världseliten är allmänt omvittnad i expertkretsar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: