Till flydda tider…

Till flydda tider återgårKAC75
Min tanke än så gärna

Det ligger då och då nära till hands att erinra sig de välkända orden i Runebergs Fänrik Ståls sägner. Denna veckan, då Sverigefinalen i SEB Next Generation Cup – det som länge hette Kalle Anka Cup – spelas i Båstad, är det inte svårt att frambringa nostalgiska känslor.

Själv hade jag förtroendet att vara ledare för den småländska truppen ett antal år, bl a 1975. Eftersom det fanns två VTS-are i teamet, Anders Fransson och Mats Wilander, var förstås förväntningarna extra uppskruvade.

Kalle Anka-tävlingen var vid denna tid högst prestigeladdad. Till skillnad från dagens modell med regionsvis representation spelade man för sitt distrikt fram till 2010. Det var statusfyllt att företräda Småland i Båstad.

Från Växjö hade Lena Oleskog, då representerande VTK, varit i final 1971 och 1973. Vid båda tillfällena blev det förlust mot Nina Bohm Göteborg. På pojksidan hade ingen varit framme i slutronden.

Nådens år 1975 presenterade sig Mats genom att i 11-årsklassen finalvinna med klara sifffror över Anders Månsson Skåne. Växjöframgången blev inte sämre av att Anders Fransson slutade 3:a bland 13-åringarna.

Killen t h på bilden känner den initierade igen som Håkan Johansson från Smålandsstenar, småländsk representant i 15-årsklassen.

En del av de ursprungliga och mycket goda idéerna med Kalle Anka Cup gick med nödvändighet förlorade i samband med regionaliseringen. Vad, som händer med tävlingen 2016, står förmodligen för tillfället skrivet i stjärnorna. SEB avslutar som bekant sitt sponsorskap vid årsskiftet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: