Ett evigt diskussionsämne

Wild cards är ett ämne, som ständigt engagerar och väcker synpunkter, oavsett nivå. Just nu är frågan het inför Collector Swedish Open i Båstad.

Ett wc är redan utdelat till Rebecca Peterson. Själv pläderade jag i ett tidigare inlägg för Sofia Arvidsson efter semifinalvinsten mot just Rebecca i Helsingborg men före finaltriumfen mot Malin Ulvefeldt. På SweTennis tas ämnet upp av i ett fylligt inlägg av Henrik Gustavsson.

Svenska kandidater förutom Sofia är i första hand Ulvefeldt och Susanne Celik, som haft det tungt på sistone. Uppgiften är lika grannlaga som fingertoppskänslig.

Många menar, att wc i första hand skall förbehållas yngre och uppåtgående spelare. Andra har uppfattningen, att kval ofta är en spelmässigt mer utvecklande, om än inte lika glamorös, nivå för de yngre.

Jag vidhåller, att Sofia Arvidsson bör ha en av de två återstående friplatserna. Skälet är inte bara insatsen i Helsingborg. Det bör finnas utrymme för en tacksamhetens gest för allt det den populära halländskan har gjort för svensk damtennis. Tydligt stigande formkurva, dokumenterad med all önskvärd tydlighet i Helsingborg, är knappast en nackdel i sammanhanget.

En parallell, värd att erinra om, är Andreas Vinciguerra i Swedish Open. Skåningen var stor publikfavorit på Båstads centercourt i många år och var i det närmaste garanterad wc, om det behövdes.

Sofia har under hela sin långa karriär varit ett föredöme på damsidan, även om hon inte haft Båstad som sin lucky ground. ”Tack för lång och trogen tjänst” känns inte fel i sammanhanget.

Annonser

One Response to Ett evigt diskussionsämne

  1. Mats N skriver:

    Med segern i Helsingborg är jag benägen att hålla med. Sofia är med sin rutin och även spelstyrka kanske trots allt också den svenska jämte Johanna och Rebecca som kan besegra en topp 100-spelare vilket kommer krävas för avancemang i huvudturneringen. Finns det dessutom inte ett tredje WC om inte en toppspelare kräver att få ett? Låt oss bara slippa fjolårets panik då man gav ett helt onödigt WC till – ja, vem var det nu igen…?

    Liknelsen med Vinciguerra haltar lite då ”Vinci”, trots ringa färskt matchande alltid var ett hot – även mot de bästa. Han saknas verkligen i Båstad och flera av hans årskamrater födda 81 är fortfarande aktuella på olika sätt. Idag kämpade tex Nieminen och Hewitt i sin sista Wimbledonstart där Federer hoppas ta ännu en GS-titel.

    På herrsidan är det väl givet att Ymer och Lindell får var sitt WC. Det tredje vore nog lämpligt att spela om precis som gjordes för ett par år sedan då Eleskovic välförtjänt vann sin plats i huvudturneringen och tackade genom att besegra Volandri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: