Stökigt

Under mina mer än 50 år på läktaren i Båstads Tennisstadion har jag inte varit med om något liknande. Det handlar om stöket kring kvalfinalen mellan enda kvarvarande svenskan Cornelia Lister och belgiskan Ysaline Bonaventure.

Matchen var uppsatt som måndagens första på centercourten. Det långvariga regnandet föranledde flytt till bana 1, en helt normal åtgärd till följd av den kraftigt försenade starten av dagsprogrammet.

Den regntunga banan höll dessvärre inte för påfrestningarna. Ett ganska stort hål uppstod i andra hälften av första set. Till råga på allt var skadans placering på sämsta tänkbara ställe, ungefär en halvmeter bakom mittmärket på ena baslinjen.

Banskötarna under ledning av gamle Vetlandaspelaren Håkan Gustavsson försökte pliktskyldigast åtgärda problemet i sidbytena. Vem som helst, som har erfarenhet av arbete med grusbanor, vet, att det finns ingen quick fix i den sortens lägen.

Belgiskan, som startat mycket bra och vunnit första set, blev efterhand mer och mer irriterad över banproblemet och tappade fokus. Lister däremot agerade rutinerat,  gillade läget och tog metodiskt över initiativet. Svenskan gick fram till klar setvinst.

Inför avgörande set bestämdes efter lång överläggning, att matchen skulle flyttas till nedre banorna. Scenförändring inträdde på nytt. Belgiskan, som har ett stort men bitvis lite slarvigt register, tog tillbaka initiativet och gick fram till klar matchvinst.

Bonaventure fick drömlottningen/mardrömslottningen i huvudtävlingen, beroende på hur man ser det. Hon ställs mot Serena Williams i morgon. Att få möta en av de allra största genom tiderna är inte förunnat särskilt många på belgiskans nivå. I det avseendet kan man tala om drömlottning.

Huruvida Lister drog en nit på banbytet må vara osagt. Fair Play-spelaren gjorde, precis som i öppningsmatchen, ett löftesrikt intryck. Hon är tveklöst med i den intressanta grupp av unga svenska tjejer, som om förhoppningsvis ett eller annat år inte behöver wild card till Collector Swedish Open.

Annonser

2 Responses to Stökigt

  1. Ola H skriver:

    Håller med om Listers potential, dessvärre verkar Allgurins spel ha hamnat i stå?
    Känns lite oprofessionellt att bana 1 skall gå sönder i en WTA-turnering men ibland är den gedigna organisationen får långt ifrån det centrala och bana 1 används för lite april – juli för att sätta sig på ett bra sätt?
    Sen kan man bara spekulera i om Celik hade kunnat vinna om hon redan ifjol fått ett WC till main draw? Och sen undrar jag varför inte hon utnyttjade coachingmöjligheten?
    Fortfarande känns det som svenska tjejer är lite ”orutinerade” och de saknar ofta förmågan att spela snålt och smart med resultaten när det krävs…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: