Båstadreflexioner

Swedish Open är sommarens självklara höjdpunkt för sanna tennisälskare. Veckan i Båstad, som numera har blivit två, är så mycket mer än bara tennis på hög nivå.

Båstad har genom åren varit mötesplats för genuint tennisfolk från när och fjärran. Tennishabituéer har dominerat på läktarna och i environgerna kring banorna, uppblandade med näringslivsföreträdare.

Som jag har uppfattat läget, har en påtaglig förskjutning skett. Näringslivsfolket har tagit över – på gott och ont. Utan ett starkt sponsorstöd skulle inte Swedish Open överleva, men slipsfolket har givetvis inte trängt undan tennismänniskorna.

Det finns självfallet utrymme för båda kategorierna. Dessvärre tycks Båstad ha tappat lite av sin dragningskraft på sanna tennisälskare, eller är det så illa, att denna skara har glesnat.

Entusiaster som idrottsforskaren Anders Östnäs, gamle domaren Göran Sandström och vännen sedan barndomen Margareta Sterner, för att nämna några, dyker fortfarande upp. Håkan Davidson förvaltar arvet från pappa Lars, även då det gäller tennis.

Sven Elofsson missar aldrig Swedish Open. Däremot saknar man forna tiders mediatungviktare som Birger Buhre, Rickard Dahl, Torsten Tegnér och Bengt Bergelin för att nämn några. De tre första i salig åminnelse.

Lars Wilander och bröderna Christer och Hasse Göransson har väl knappast missat en enda match de senaste 15-20 åren. Men alldeles för många saknas, kanske med ålderns rätt…

Sven Elofssons tillbakablick i Smp ”När Växjö var störst” väcker förstås starka minnen och känslor. Då Mats, Calle, Janne, Magnus och Jonas härjade i Swedish Open, vallfärdade Växjöbor till Båstad. Idag är Växjöinslaget på läktarna mer lätträknat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: