Linköping igen

– Hej Åke, känner du igen mig, Johan Carlsson.

Gamla Linköpingsprofiler förgyller min dag i det soldränkta Strandbjörket. I det förra inlägget satte Håkan Jonsson avtryck. Idag var det en av östgötametropolens största efter Thomas Johansson, tillika en av Håkans adepter, då det begav sig.

Visst kände jag igen Linköpingssonen, vars högsta ranking var runt 80 på ATP-listan. Den tunne östgöten var obetydligt förändrad sedan den aktiva tiden. Han är av samma årgång som Stefan Edberg, en förklaring till att han hamnade lite omotiverat i skymundan i det allmänna tennismedvetandet. Idag längtar hela tennissverige efter en topp 100-spelare.

Johan Carlsson har efter tenniskarriären varit framgångsrik inom näringslivet och verkat utomlands. I JSM-et i Strandbjörket har han rollen som tennispappa. Dottern Maya, som spelar för Södertälje-Pershagen, kvalade idag in i tjejernas 18-årsklass utan svårigheter.

Samtalet kretsade naturligt nog mycket kring nu och då. VTS och LTK var två av de framgångsrikaste landsortsklubbarna från sent 70 tal och ett par decennier framåt, måhända något kortare för östgötarna.

Parallellerna är slående. Båda klubbarna hade starka och erfarna seniorer – en bristvara på många håll idag. I VTS fanns Torvald Eng, Kurt Magnusson och Calle Hageskog. Linköping var måhända snäppet bättre med Göran Pousette, Roger Ossmin och Göran Petersson.

Kombinationen av starka A-lag och duktiga tränare var en perfekt miljö för att fostra goda juniorer. Jag har nämnt de tre största i LTK. Vidare fanns bl a Peter Lindgren, Sofie Rehme och syskonen Ulf och Helena Dahlström.

I VTS hade vi ju ett fantastiskt koppel runt Mats Wilander. Där fanns Fredrik Pahlett, Anders Fransson, ”Tobbe” Thestrup och Ulrika Pahlett för att nämna de bästa. Så småningom kom det ju dessutom bl a upp en trio talanger från Blekinge,

Johan Carlsson har förstås genom dotterns tennis skaffat sig insikter om läget i svensk tennis idag. Att samtala med den genomsympatiske Johan i denna sortens frågor och jämföra nu med då var ett sant nöje.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: