Tankeställare

ATL Lund, Falkenbergs TK, Farsta TK, Jönköpings TK, Näsbyparks TK, Påvelunds TBK, Växjö TS och Örebro TK.

Uppräkningen handlar om klubbtillhörigheten för singelfinalisterna i JSM 14 och 18, som slutfördes i Strandbjörket igår. Två saker är anmärkningsvärda. Det är lika många klubbar som finalister och ingen av de största och mest elitsatsande klubbarna finns med.

Det är förstås på sitt sätt glädjande, att medelstora och även mindre klubbar fortfarande förmår fostra framgångsrika juniorer. Samtidigt inställer sig frågan, huruvida i dessa miljöer resurser finns för att ta nästa steg, i synnerhet om det gäller 17-18-åringar,

Merparten av de aktuella klubbarna har säkerligen svårt att klara denna uppgift. De till hands liggande alternativen är existerande akademier eller tydligt elitsatsande storklubbar. ”Vanliga” klubbar får förmodligen framöver agera i rollen som plantskolor.

Good to Great-akademin tycks växa sig allt större och starkare och är en resurs inte bara i Stockholmsområdet. Nyligen har KLTK lanserat en egen akademivariant. GLTK drar igång ett team på futurenivå i höst. På sydliga breddgrader satsar Fair Play i Malmö stort på alla fronter. Därutöver finns ju riksgymnasierna i Båstad och Lidköping.

Mot denna bakgrund är det, sett till Växjötävlingen, anmärkningsvärt, att finalplatserna besattes av en helt annan kategori av spelare. Det skall i sammanhanget förstås framhållas, att ett antal finalaspiranter med hemvist i storklubbar saknades, och att båda 18-årsfinalisterna bland flickorna är elever på Båstadgymnasiet.
– – – – –
En glädjande stor publik följde Felix Mörcks final på bana 1. För mig värmde det alldeles speciellt, att hela den kvartett – jag, ”Kåcke”, Kurt och Lasse – som inte längre finns kvar i VTS-arbetet, var på plats på den södra kortsidan. Mer än 210 års samlad tennis- och föreningserfarenhet raderas inte ut i brådrasket.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: