Att spela eller inte spela

”Landslagsledningen rekommenderar alla aktuella spelare som är med på förbundsaktiviteterna att spela JSM”

Johan Sjögrens månadsbrev publicerades mitt under pågående JSM för 18-åringar i Växjö och innehöll bl a ett avsnitt om vikten av att ha JSM på sin tävlingsplanering. Kursiveringen är min egen.

”Rekommendera” känns inte särskilt kraftfullt, i synnerhet mot bakgrund av hur det såg ut i Växjö. En knapp handfull av de 10 bästa på pojksidan och ungefär lika många bland flickorna lyste med sin frånvaro.

Skäl kan naturligtvis finnas att inte spela JSM, men det var uppenbarligen inte bara skador och sjukdom som hindrade. Mikael Ymer lär vara i USA och förbereda sig på hardcourt och US Opens juniorklass. Det må väl accepteras. Men att spela Futures i Finland låter sämre. Den sortens tävlingar finns i stort sett varje vecka.

Att vinna JSM 18 är något att vara stolt över som svensk tennisjunior, och det gäller – som jag betonat tidigare – oavsett hur deltagarfältet ser ut. För spelarna bör det alltså vara angeläget att spela JSM, för deras klubbar givetvis likaså.

I de fall, där spelarna väljer bort JSM, är nog klubbarnas möjligheter att påverka begränsade. Tennisförbundet har, som Johan antyder i månadsbrevet, helt andra maktbefogenheter härvidlag. En stramare hållning än att ”rekommendera” är på sin plats.

Slutligen undrar man hur kommunikationen inom landslagsledningen är, när man läste det här i Smålandsposten samma dag som Johans månadsbrev publicerades:

”Kajsa har fått ett tävlingsupplägg av förbundskaptenen Lars-Anders Wahlgren och där ingår inte spel i junior-SM.”

Annonser

One Response to Att spela eller inte spela

 1. Mats N skriver:

  Ja, i otakt går verkligen förbundet igen. Synd att Wahlgren kliver i klaveret igen. Han hade ju även en förbundsresa med tre tjejer när elitserien och div skulle avgöras för några år sedan…
  Men angående tävlande är det åter dags att – a) plocka fram tävlingshandboken – b) att lyfta frågan inom förbund-regioner-klubbar – och C) dags för klubbarna att ta kommandot!
  Om en spelare väljer ITF-spel eller ETA-spel på någon nivå kan klubben knappast förbjuda men i alla annan tävlingsverksamhet har klubben sista ordet om en spelare vill spela en tävling (läs: representera klubben). För mig är det simpelt. Spelare spelar serespel, RM inne ute och JSM om den platsar. Om ej detta passar, passar heller inte ngn annan tävling och det kan vi om det inte går att diskutera sig fram till – se till att det blir så.
  Mesigt var ordet och klubbarnas största uppgift idag är att leda spelare och föräldrar men det verkar vara helt underordnat??

  Angående inlägget tankeväckande kan man konstatera att SALK och UTK mfl ”större klubbar” hade en del framgångar i 12-16 års JSM. Men i övrigt inget nytt under solen och när skall vi förstå att kraften skall läggas på att göra alla ”små” landsortsklubbar bättre och satsa tid och kraft där. blir urvalet bredare och bättre från juniorleden kan tennisgymnasier, förbund och akademier fylla på med utvecklingsbara talanger men om spelarna inte finns i klubbarna – ja då kommer Sverige för evigt vara kvar utanför de stora scenenerna med någon vidare bredd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: