Växjömästerskapet skrotat?

Alla tennisklubbar med självaktning inbjuder sina medlemmar till klubbmästerskap minst en gång per år, av tradition oftast som avslutning på utomhussäsongen. Så har varit fallet i Växjö nästan så länge som tennis spelats i Kronobergsmetropolen, dock av allt att döma inte i nådens år 2015.

På VTS´ hemsida står, nu när utesäsongen närmar sig sitt slut,  inte att finna något om förestående Växjömästerskap. Skall det bli inomhustävling, eller har Växjömästerskapet gått i graven?

I Ture Fridlunds efterlämnade dokument finns Smp-klipp från tidigt 20-tal med utförlig KM-rapportering. Mina egna erfarenheter sträcker sig från andra hälften av 50-talet. Jag vågar påstå, att det i Växjö spelats KM utomhus i skilda former och utan avbrott i mer än 90 år!

På 70-talet ändrades namnet till Växjömästerskapet, d v s tävlingen öppnades även för ickemedlemmar. Spelare från orter som t ex Moheda, Öjaby, Lammhult och Alvesta prövade sina vingar inne i Växjö och vice versa. Tävlingssugna Växjöspelare blev medlemmar i kringklubbarna och kunde i bästa fall titulera sig som klubbmästare i t ex Moheda TK.

För den, som lever i villfarelsen att klubbmästerskap tillhör historiens skräpkammare, vill jag hänvisa till Näsbyparks TK. Ungefär så såg det ut även i Växjö om man backar 6-7 år i tiden, dock inte samma förnämliga webbrapportering.

Växjö TS har genom åren nått betydande framgångar genom att värna om tennistradition och tenniskompetens, samtidigt som klubben legat i framkant i många betydelsefulla sammanhang.

Min oroande känsla är, att den nya VTS-ledningen snarare arbetar efter parollen att allt gammalt skall bort. Historielöshet är ingen bra ledstjärna.

 

Annonser

3 Responses to Växjömästerskapet skrotat?

  1. Peter H skriver:

    Jag följer din blogg för att jag gillar personer med egna åsikter och som vågar stå för dem, och oavsett om jag håller med dig eller inte så väcker det alltid en debatt. Självklart skall varje större klubb ha sitt egna klubbmästerskap, som skall lyftas fram varje år som en av de viktigaste aktiviteterna i klubben. Alla tidigare vinnarna i KM skall synas i klubbhuset och på hemsidan, och skall bjudas in till den årliga grillfesten som hålls för alla medlemmar på finaldagen. Klubbarna måste värna om traditioner som sätter fokus på klubben och dess egna medlemmar. Alla kan inte bli ATP spelare eller vinna sommartouren, men drömmen att en dag stå som klubbmästare gör nog att många skulle träna lite extra tennis. Fler interna aktiviteter skapar sammanhållning och intresse för klubben, som skulle leda till att även den vanliga motionsspelaren en dag dyker upp på årsmötet.

  2. Mats N skriver:

    Under 90-talet blev det dessutom en fluga att tennisklubbar hade ett KM – i golf! Igen och igen säger jag att klubben måste ta ansvar, bestämma, gå före och sätta agendan för sina spelare. KM på helger och gärna kvällar ni i senagusti och september är perfekt. Mer grustennis när banorna är som bäst. Och för juniorer kan amn kräva KM-spel för att få plats i höstens innegrupper. Våga! Och om KM spelas ute kan prova på kurser etc arrangeras inne?

  3. Henrik Wallensten skriver:

    Förra året spelades ett trevligt DM (eller RM som det kanske kallas) för veteraner i Växjö. Det var synd det bara spelades förra året för det är väldigt kul när det är tävlingsklasser i smålandsområdet även för oss som spelar H35. Det brukar annars vara H45 som är de yngsta veteranklasserna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: