Förlorad status

Det fanns en tid, då alla tennisklubbar och deras tävlingsspelande juniorer såg det självklart att avsluta utomhussäsongen med DM och klubbmästerskap. DM har ju numera blivit RM men dessvärre med oroväckande falnande intresse.

12- och 14-års tävlingen för Småland-Blekinge spelades i helgen i Värnamo. Deltagarantalet var alarmerande lågt, speciellt på pojksidan. 10 anmälningar i 12-årsklassen och 19 bland 14-åringarna är katastrofsiffror. När VTS arrangerade dessa klasser senast, inomhus i fjol, var motsvarande siffror 22 och 33. Tappet är således mer än 50% respektive drygt 40%.

Även bland flickorna är den nedåtgående tendensen tydlig, dock inte lika dramatisk. 13 respektive 14 deltagare innebär i samma jämförelse minskningar med 20-30%.

Vid senaste inomhustävlingen för 12-14-åringar i Kalmar i våras avvek siffrorna inte nämnvärt från dem i Växjö bortsett från ett tydligt tapp bland 14-årspojkarna. Det iskalla intresset för tävlingen i Värnamo kan väl knappast bero på, att hälften av tävlingsjuniorerna lagt av under sommaren.

Snarare är det nog så, att RM har tappat status och blivit ett inslag i mängden i ett måhända alltför digert tävlingsutbud. På den gamla goda tiden gällde ordningen KM för alla, DM för dem som visat framfötter i KM och SM för de bästa. Konkurrensen med andra tävlingar var visserligen inte mördande, men DM prioriterades. Att vinna ett DM i Småland, ofta i legendariske förbundsordföranden Bengt Axelssons närvaro, var stort.

För svensk tennis är det viktigt att RM och även KM återfår sin förlorade status. Segrar i Strandbjörksspelen, Bravida Cup och andra nationella tävlingar i all ära, det måste bli finare att vinna RM i Region Syd. För att RM och KM skall kunna återfå sin förlorade status, har klubbarna och deras tränare en angelägen uppgift att fylla.
– – – —
Grattis Emma Jeppsson till segern i 14-årsklassen i Värnamo!

 

Annonser

2 Responses to Förlorad status

 1. Henrik Wallensten skriver:

  Helt enig! RM och i många fall seriespelet har knuffats ner av någon oförklarlig anledning. Utomlands är seriespel det ”stora” med årets tennisspel och de olika landsdelarnas motsvarigheter till RM/DM är även de väldigt stora. Det vore ytterst intressant om SvTF/Tentour mailade ut en enkel undersökning varför spelare tappat intresset för RM/DM och seriespel?

  Kan en lösning vara att ändra på tennispoäng-systemet? Att man i ett RM t.ex får en faktor på 1.0 på sin egen poäng även vid förlust i omg 1 och sedan öka för varje omgång vilket kanske skulle ge fler spelare som i vanliga fall är ”rädda” för att förlora poäng (viket dessvärre verkar vara en stor skara spelare) att här istället bara se möjlighet till att vinna poäng. Likadant i seriespel, belöna de deltagande med en högre poäng och ingen risk att gå back. Då kommer säkerligen fler spelare stå på kö för att få spela seriematcherna.

  Eller kan den klämmande delen av skon vara då det gäller DM/RM att det ligger tidsmässigt där det gör på året. Att många spelare vill rusa in i hallarna redan slutet Augusti för att förbereda sig på den otroligt långa inomhus-säsongen? Att då spela RM på grus känns inte så intressant? Kanske vore på tiden att diskutera någon form av förbud mot att arrangera tävlingar inomhus före 1:a oktober?

  Det känns väldigt fel att nu, då grusbanorna i många fall är som bäst på hela året, överge dem för att slita ut kropparna på gummerad betong. Mer och längre grus-säsong!

 2. Mats N skriver:

  På många håll har dagens RM färre deltagare i vissa klasser än vad ETT av distrikten, som ingår i Regionen, hade i ett DM för tio år sedan. Inflation i tävlingar är säkert en orsak men åter igen kommer jag tillbaka till klubbens styrning av tävlandet…

  Visst kan man dopa RM med poäng, så att det blir tillräckligt intressant att spela. Det vore i alla fall ett sätt att påpeka att detta är viktigt och bör prioriteras. Men det bör finnas även andra incitament och som klubb bör det bara vara att informera sina spelare och att väga ställa krav. Varför sitta och diskutera mängden träningstimmar inför höstsäsongen denna vecka med enspelare som inte representerat klubben i RM?

  En annan idé som aldrig prövats (?) är att ändra i kalendern och låta RM vara ett ”kval” till SM. Ett utkast jag hörde om på DM-tiden var att de som ville spela JSM skulle vara tvungna att först spela sitt DM. 23 distriktsvinnare skulle sedan bli JSM-klara tillsammans med de fem bästa på rankingen som inte vann sitt DM. För att få till en full 32-lottning återstår 4 WC där arrangerande klubb kan få ett, tre till SvTF. Idémakarens kommentar till detta är att modellen sannolikt säkerställer att topp 10 i årsklassen finns med i JSM och någon utanför den skaran vinner aldrig ändå. Och varför skall folk spela SM om de inte bemödar sig att lira RM? Och observera att även Sverigeettan måste spela sitt DM för att få spela JSM, även om han/hon vet att en friplats bör vänta på honom/henne…

  Hur modellen skulle se ut idag med Regioner som är märkligt olika vet jag inte och när är det förresten dags att splitta på Region Syd?

  Åke, du skriver om ”förlorad status”, men det är väl lika mycket ”svag klubbstyrning”? Ledare viker sig för föräldrar och spelare av okänd anledning och orkar inte stå upp för sitt kunnande, traditioner, ideal eller det man tror på. Skärpning säger jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: