Tennis och friidrott

Det blev en hel del Friidrotts-VM framför TV-apparaten den gångna veckan. Friidrott och tennis är ju två stora, globala svenska individuella idrotter med intressanta aktuella paralleller.

Jag lyssnade med stor behållning på expertkommentatorn Kajsa Bergqvist, som tillsammans med André Pops utgjorde ett perfekt team. De många sändningstimmarna till trots blev det aldrig enahanda att ta del av den erfarna och väl pålästa Kajsas synpunkter och analyser.

Enligt min något partiska uppfattning finns bara en svensk expertkommentator, som överträffar Kajsa, och det är förstås Mats Wilander. Två förestående veckor med Game Set Mats från US Open är en höjdare att se fram emot.

Intressant med Mats och Kajsa är att båda har sin bakgrund i den gyllene generationen i sina respektive idrotter. Kajsa tillhör ju den ofattbart framgångsrika kvartetten med Stefan Holm, Christian Olsson och Carolina Klüft.

Egen erfarenhet från högsta nivå är förstås ingen garanti för att göra ett bra kommentatorsjobb men självklart underlättar det. Mats och Kajsa besitter de flesta övriga egenskaper som gör en kommentator värd att lyssna på.

En annan intressant jämförelse är, att friidrotten precis som tennisen för tillfället har det jobbigt att hävda sig i den yppersta eliten. Det blev inga svenska medaljer i Peking, men jämväl tre unga blågula genombrott.

Angelica Bengtsson med rötterna i Väckelsång nosade länge och väl på medalj liksom den i dubbelt avseende stora diskusöverrakningen Daniel Ståhl. Längdhoppssensationen Khaddi Sagnia måste genom sitt sprudlande positiva sätt att vara fått publikens och alla tv-tiittares hjärtan att smälta.

Ett ungt svenskt tennishopp får gärna ha sitt definitiva genombrott på Flushing Meadows. Elias Ymer har en intressant lottning…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: