Historiens vingslag börjar kännas

Rod Laver var den senaste på herrsidan.Han gjorde det 1969. Bland damerna har det inte hänt sedan Steffi Graf stod för bedriften 1988. Ämnet är förstås det som i tennissammanhang kallas en äkta Grand Slam.

I dagens konkurrens har det betraktats som hart när omöjligt att upprepa Lavers och Grafs historiska stordåd. Så är dock inte fallet i år på damsidan.

Serena Williams har ju inför det pågående US Open vunnit årets tre inledande Grand Slam-tävlingar. Att damtennisens suverän är på väg mot en äkta Grand Slam är en veritabel lågoddsare. Den enda, som rimligen kan hindra den kraftfulla amerikanskan, är Serena själv. En mental eller fysisk kollaps skulle kunna ställa till det.

I den mån man kan tala om utmanare till Serena, handlar det främst om den skadebenägna vitryskan Victoria Azarenka och rumänskan Simona Halep. Ingen av dem känns dock som något allvarligt hot.

En jämförelse med herrarna är intressant. Om t ex Novak Djokovic vore i samma läge, skulle han ha 3-4 stekheta utmanare. För serben krävs spel på absoluta toppen av hans förmåga för att besegra spelare som Federer, Murray och Wawrinka.

Serena klarar förmodligen uppgiften utan att behöva nå upp till mer än 70-80 % av sitt max. Det hon presterade igår mot holländskan Kiki Bertens var knappast ens på denna nivå, men avancemang blev det, låt vara efter stora besvär i första set.

Historiens vingslag kommer med all sannolikhet att kännas över Flushing Meadows i nästa veckoslut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: