Där var vi pionjärer

Storstäderna och stora delar av landsorten lever i skilda världar, då det gäller tillgång till tennisbanor. I Stockholm måste man jobba hårt för att hitta en ledig bana och det är kö till tennisskolorna. På många håll i landsorten finns tomma banor även på attraktiva tider. Växjö är inget undantag.

Ulf Enander, ordförande i Saltsjö-Duvnäs TK, tar bland mycket annat upp detta storstadsproblem under rubriken ”Vägen framåt för svensk tennis” i senaste numret av Svenska Tennismagasinet. Han skriver bl a så här:

”Banuthyrningen i Sverige är oftast uppbyggd kring 60-minuterspass. Inget säger att detta inte skulle kunna minskas till 45-minuterspass, liknande gympassen. Mellan 07-22 skulle utbudet då öka med 33 procent. Intensiteten i passen (junior, senior, gruppspel mm) skulle kunna öka väsentligt genom uppvärmning, slopande av sidbyten, fler bollar på banan mm”

Dessa synpunkter berör mig alldeles speciellt. Det var nämligen precis så vi gjorde i IK Skytten och sedan Växjö TS med början på tidigt 70-tal, troligen som första klubb i landet. Anledningen var, att banresursen vid den tiden var begränsad till ett barracudatält med en enda spelplan.

Olyckskorpar menade att ”det kan väl inte gå”. Facit blev som bekant ganska bra. I detta upplägg fostrades spelare som ”Fidde” Rosengren, Anders Fransson, Fredrik Pahlett, ”Tobbe” Thestrup och inte minst Mats Wilander. Senare började Jonas Björkman och Magnus Martinelle sina karriärer under samma premisser.

Modellen har levt kvar och fungerat ända fram till den inomhussäsong, som nyss påbörjats. Idag finns alldeles för mycket ledig tid i Strandbjörkshallen. Trångboddhet är alltså inget skäl längre. I det nya Växjö TS har det mesta, inklusive träningspassens längd, ändrats.

Annonser

One Response to Där var vi pionjärer

  1. Mats N skriver:

    45 minuters tennisträning kan verkligen funka på olika nivåer. Är spelarna lite bättre och äldre bör man dock lägga till en riktigt organiserad uppvärmning + ett avslutande fyspass med lite övningar i grupp så det totalt blir en dryg timme.

    45-minuters passet har en annan stor fördel, det kan skapas 90-minuters pass i anslutning, vilket jag tycker är den optimala träningslängden! Framförallt för lite bättre juniorer och tex ett A-kag eller H35-lag eller vad ni nu har i klubben. Var lite kreativa – känner en numera fd tränare som sa det rent ut. ”60-minuterspasset är kass och passar ingen – 2 timmar passar få, kanske bara riktiga proffs…” Och jag tror många håller med, för lite bättre juniorer är 60 min kort och man hinner inte slipa på deltaljerna och heller inte komma upp riktigt i puls. Samtidigt är koncentrationen efter 90 minuter kass så 2-timmarsträningar går bort

    Och nej tyvärr, bakom Mats N, döljer sig ingen smålänning men jag vet vem du syftar på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: