Framtidsfunderingar

Den översta världstoppen inom herrtennisen ser ut att befinna sig i förändringstillstånd. Under ett antal år har kvartetten Djokovic, Federer, Nadal och Murray med några undantag varit de sista fyra i Grand Slam-tävlingarna.

I år, och senast i US Open är bilden påtagligt förändrad. Nadal har visat vacklande form hela året, och Murray agerade blekt på Flushing Meadows – förhoppningsvis tillfälligt.

Därtill kan noteras, att Djokovic och Federer hade uppseendeväckande enkla vägar fram till final. Schweizaren tappade inte ett enda set, medan serben släppte ifrån sig det andra partiet mot spanjorerna Bautista Agut och Lopez. Semifinalerna vann ju de båda giganterna i utklassningsstil.

Att spekulera i hur det ser ut om 2-3 år är spännande men naturligtvis vanskligt. Federer är åldermannen, som rimligtvis inte har så lång tid kvar i karriären. Nadal är ett stort frågetecken. Murray har förhoppningsvis mycket kvar att ge. Wawrinkas toppkapacitet är hög, vilket han bl a underströk i Paris.

Men, vilka kommer att bli nästa generations aktörer att slåss om semifinalplatser i Grand Slam-tävlingarna? Stora förhoppningar har knutits till bl a japanen Kei Nishikori, kanadensaren Milos Raonic och bulgaren Grigor Dimitrov. Ingen av dem har haft ett lyckat 2015, delvis beroende på skadeproblem.

Frågan är, om man måste se tiden an, tills det förhoppningsvis är dags för det riktigt unga gardet. Tysken Alexander Zverev gjorde ju ett starkt intryck i Båstad i somras. Kroaten Borna Coric är redan 33:a på senaste ATP-rankingen. Båda är fortfarande juniorer. Ett år äldre är koreanen Hyeon Chung, även han redan långt innanför 100-strecket.

Snacket om Äkta Grand Slam har ju av kända skäl varit i fokus under året och kulminerat i samband med US Open. Som en sammanfattning av det som sagts ovan ligger det nära till hands, att ge Djokovic en god chans de närmaste åren. Det stora hotet är Wawrinka. Schweizarens högrisktennis har ju vid flera tillfällen ställt till det för serben.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: