Tennisvänner träffas i Klavreström

Den första träffen med Växjötennisens Vänner i våras vann stor uppskattning. Nu är det dags för sammankomst nummer två. Den kommer att äga rum i Klavreström. Datum blir 7 oktober.

Varför Klavreström, frågar sig säkert vän av ordning, som inte är helt uppdaterad på Växjös och länets tennishistoria. Jo, temat för träffen är ”Tennis då och nu i orter utanför Växjö”. Med det ämnet kan inte lämpligare plats än Klavreström väljas.

Förslaget kom från Klavresönerna Ulf Bergström och Kenneth Bergstrand i samband med den första träffen, där båda var närvarande. För oss ansvariga var det bara att tacka och ta emot.

De, som tar tillfället i akt den 7 oktober, kommer inte bara att känna tennishistoriens vingslag. Den unika tennishallen, äldst i Småland, ryms i samma byggnad som bruksmuséet. Järnbruket i Klavreström startade på tidigt 1700-tal och drog sin sista suck 1970.

Leif Bergström, under många år ledarprofil inom Klavreströms TK, kommer att berätta om hallen, tennisen i samhället och kopplingen till bruket. Vi kommer, bland mycket annat, att få höra ”rövarhistorier” om Olle Andersson, bohemisk svensk mästare då förra seklet var ungt, som efter en tidigt avslutad karriär förde en undanskymd tillvaro som brukspatronens tennispartner.

Ett brett tennisintresse i orter som Moheda, Alvesta, Öjaby, Lammhult och Sandsbro, för att nämna några närmast Sigfridsstaden, betydde oerhört mycket för Växjös utveckling till en metropol i svensk tennis. Mats Wilander kom ju från Moheda, Jonas Björkman från Alvesta, Johan Nilsson från Öjaby, Peter Strand från Lammhult och Per Welin från Sandsbro. Peter Magnusson hade sina rötter i just Klavreström.

Orter lite längre bort som Älmhult, Ryd och Alstermo hävdade sig häpnadsväckande väl på småländsk juniornivå. Skruv, Hovmantorp och Rottne är andra exempel på samhällen med bred tennistradition.

Välkomna till Klavreström 7 oktober! Inbjudan.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: