Litterär idrottstopp

Bok- och biblioteksmässan dominerade stort i media det gångna veckoslutet. Lördagens Dagnes Nyheter – ja man kastade tillfälligt om två bokstäver i logotypen för att testa läsarnas språkuppmärksamhet – hade inslag om litteratur och språk på de flesta avdelningar, så även på sporten.

”Bokstävernas kraft” var det övergripande temat, på sporten i form av en helsida med en intressant översiktsartikel av Anders Sännås Lundqvist som huvudinslag. Två tennisböcker finns med bland de alster, som enligt artikelförfattaren är idrottens tyngsta bidrag till vitterheten.

Den ena är förstås Lars Gustafssons magnifika humoresk ”Tennissspelarna”, utkommen redan 1977. Tillsammans med Stig Claessons ”Sekonderna lämnar ringen” och P O Enqvists ”Sekonden” har också bl a Tim Adams´ ”I huvudet på John McEnroe” plats på DN-medarbetarens bästalista.

Sännås Lundqvist uppehåller sig också vid Tommy Svenssons uppmärksammade Karin Boye-deklamation i omklädningsrummet i samband med VM 1994:

Den mätta dagen, den är aldrig störst
Den bästa dagen är en dag av törst

De tänkvärda raderna äger giltighet i de flesta av livets skiften och alldeles speciellt inom idrotten. Intressant i sammanhanget är, vilket jag inte kände till, att det var assisterande coachen Tord Grip, som tog Boyedikten till bronslaget via sin fru, som var journalist.
– – – – –
Glöm inte träffen med Växjötennisens Vänner i Klavreström 7 oktober! Inbjudan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: