Kniva-Heren

Historiadeluxe”Historia de luxe: Idrott” utannonserades av Kulturparken Småland i samarbete med krogen Kafé de luxe. En av tre programpunkter var ”Tennis” med Sven Elofsson, så det fanns anledning att göra ett besök i f d Snus-Lundgrens på Sandgärdsgatan.

Sven talade om den världsidrottsresa han haft förmånen att göra som sportreporter på Smp tack vare ett gäng osedvanligt framgångsrika tennisspelare och -ledare från Växjö TS. De starkaste och mest spektakulära minnena var från tre Davis Cup-finaler, den mot Sovjet i Moskva och de två mot USA i Göteborg.

VD:n för Kulturparken Småland, historikern Lennart Johansson, förmedlade intressanta inblickar i den unge Vilhelm Mobergs tid som lokalredaktör för Nya Växjöbladet i Alvesta med tonvikt på rollen som sportreporter. Tiden var 20-talet och den blivande författargiganten försörjde sig som radskrivare. Han arvoderades per publicerad rad till taxan 7 öre. Ju fler rader, desto högre ersättning alltså.

Moberg skrev inledningsvis under signaturen Kniva-Heren. För den, som inte är bevandrad i Kronobergska dialekter, är ”here” synonymt med mansperson, ofta pojke eller yngling. Kniva-Heren blev ungefär knivskäraren, vilket tidningsledningen ansåg vara en mindre lämplig signatur. Efterhand blev det bara ”Heren”, vilket den redan då stridbare Moberg tycke var tunt som vattvälling.

Sport var ett område, som kunde ge många rader och därmed en hyggligt bidrag till brödfödan. Fotboll, simning och gymnastik var idrotter, som fick betydande radutrymme. Mobergs sportjournalistik var helt annorlunda än dagens. Stämningsbilder och kringskildringar var viktigare än t o m resultat, som inte sällan utelämnades. Domare kunde sågas skoningslöst och skräniga bortasupporters  kunde rekommenderas att inte återvända till Virdavallen.

Kvällens tredje aktör var f d TV-journalisten Bo Lostad, vars ämne var perifert för Kronobeergare. Det handlade om en förestående lansering av en bok om bandyspelaren Jan ”Habo” Johansson. Nog sagt om det inslaget.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: