Debattlust, en bristvara?

Inslaget var publicerat redan 21 augusti, men jag uppmärksammade det först nu:

”Något vi märkt av från tennis-Sverige är att det finns väldigt mycket åsikter. Ledande på den fronten är idag, med sina bloggar, Åke Magnusson och Jonas Arnesen. Vi vill också utveckla oss på den punkten och vi är öppna för diskussion om hur det kan gå till. Du som har erfarenhet av skrivande och tyckande får gärna höra av dig till oss.”

Ämnet är framtidsplaner för Swetennis, den ambitiösa sajten av huvudsakligen nyhetskaraktär som har sitt säte i Jönköping. Det är förstås smickrande att bli apostroferad vid sidan om Jonas Arnesen, giganten inom mediabevakning av svensk tennis. Jag bugar mig, men erkänner oförbehållsamt att Jonas spelar i en division för sig.

Det är riktigt, som Swetennis framhåller, att det finns gott om åsikter i svensk tennis. Icke desto mindre är debattlusten väldigt låg. Jonas och jag producerar oss tämligen flitigt och lämnar möjlighet att kommentera alla inlägg. Antalet kommentarer är knappast imponerande,

Swetennis innehåller, förutom landets bästa digitala rapportering av tennisnyheter, en hel del inslag av karaktären krönikor och diskussionsinlägg. Även här erbjuds möjligheter att kommentera, men tillfället utnyttjas alltför sällan.

Svenska Tennismagasinet är ju tennisens enda organ i gammelmedia. Tidningen erbjuder självfallet utrymme för debattartiklar och insändare. Man imponeras dock inte av skrivlusten ute i tennis-Sverige. Lång tid mellan utgivningstillfällena är förstås en hämmande faktor.

Åsikter måste brytas mot varandra för att en verksamhet, oavsett vilken det må vara, skall utvecklas. Detta är extra viktigt i dagens svenska tennis, om vi vill återta en position på respektabel nivå.

Meningsutbyten som det mellan Mats N och Philip M i inlägget ”Deckarvärldens Borg” är välkomna. De löser inte tennisvärldens stora gåtor men väcker tankar.

Annonser

2 Responses to Debattlust, en bristvara?

 1. Jonas Arnesen skriver:

  Åke, stort tack för dina uppskattande och värmande ord. Du vet att respekten är ömsesidig. Förresten är det bara en av oss som var med och bidrog till skapandet av det svenska tennisundret. Och det var inte jag…
  Visst saknas debatten i svensk tennis. Att få kommenterar blogginlägg kan man förstås tolka som att läsarna håller med om det som skrivs men jag är långtifrån säker på att det är förklaringen. Dessutom hoppas jag att det inte är förklaringen. Olika åsikter och debatt är konstruktivt och leder oftast fram till ett bättre slutresultat än då alla klappar varandra på ryggen och inte säger vad de tycker eftersom de inte vill stöta sig med dem som har annan åsikt.
  Ps. På bloggar som tillåter anonyma kommenterar blir det inte sällan het debatt men det är ändå ingen väg att gå anser jag. de som inte kan stå för sin åsikt kan lika gärna hålla inne med den.
  Mvh
  Jonas

 2. Magnus Ennerberg skriver:

  Hej Åke och tack för din läsvärda blogg!

  Visst önskar man sig ett mer dynamiskt debatt-klimat kring svensk tennis. Det finns säkerligen många tankar och idéer där ute som är värda att lyssnas på men som inte når ut till en större grupp.

  För att försöka skapa en naturlig plattform för idé-utbyten så startade Sigge Mladenovic och jag tränarsidan pratatennis.se där diskussioner och utbyte av tankar sker mellan svenska tränare. Något vi märkt på sidan är att vi har väldigt många medlemmar och läsare men förhållandevis få som väljer att kommentera skriftligt. Sen när man träffar tränarna på tävlingar så vill de gärna diskutera det som skrivits.

  Kanske är det viktigt att vi i svensk tennis försöker skapa träffar där folk får mötas för att debattera. Ett exempel sker på tisdag under if Sthlm Open då det bjudits in till debatt kring fysträning för tennis, Fredrik Johansson, Ali Ghelem, Michail Tonkonogi samt Robin Söderling ska vara på plats.

  Angående tennismagasinet skulle det vara spännande om man på något sätt skulle kunna göra så att tidningens artiklar hamnade på nätet där läsarna kunde fortsätta debatten och gammelmedia skulle inspirera till nätdebatt.

  Tack igen för ditt engagemang med att skriva ned dina tankar om svensk tennis, tillsammans med Jonas Arnesen och Swetennis ger ni oss tennisfantaster mycket intressant läsning som uppskattas – även om det inte alltid märks i mängden kommentarer tyvärr…

  MVH
  Magnus Ennerberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: