Föreningsidrottens stora problem

Wilson Junior Tour är ett lovvärt initiativ från Tennis Syd, som varit igång ett antal år. I de tävlingar, som ingår i touren av vilka Strandbjörksspelen är en, skall alla juniorklasser förekomma. Poänguppföljning ligger till grund för slutspel, som för årets tour genomfördes i Karlskrona den gångna helgen.

Ett av syftena då touren startade var, att höja statusen för 18.årsklasserna. RM och dessförinnan DM liksom många övriga tävlingar i regionen hade visat ett brant avtagande deltagarantal i de äldsta klasserna. Flickornas 18-årsklass hade ofta nödgats inhiberas.

Slutspelet har formatet 8 spelare per klass med poolspel och slutspel. 18-årsklasserna samlade 3 (!) deltagare vardera. Till råga på eländet kom en av tjejerna inte till spel. Illavarslande är bara förnamnet. Klen tröst för ett luttrat VTS-hjärta är, att alla pojkarna och en av flickorna hade klubbadressen Växjö TS.

Tydligare än så här kan knappast ett av de mest besvärande problemen inom den föreningsdrivna  idrotten – att ungdomar slutar sin idrott alldeles för tidigt – belysas. Här handlar det alltså om 17- och 18-åringar i hela det geografiskt vidlyftiga Tennis Syd.

Problemet är inte nytt, men någon bra lösning har inte synts till. Att de allra bästa 18-åringarna saknas kan ha sin orsak i att de spelar lite vassare tävlingar; sommar- och vintertour. Men för skiktet därunder, om det finns, är Wilson Tour ett förträffligt tävlingsutbud. Uppenbarligen lockar det dock inte. Nytänkande i någon form tycks vara nödvändigt för att hålla kvar en för tennisens utveckling angelägen grupp.

VTS fick alltså en segrare genom Erik Lindström i en klass, som var rent klubbmästerskap. I övrigt var skånedominansen förkrossande. Sex av åtta klassvinster hamnade söder om Snapphanebygden. Förutom VTS-aren Erik bröt talangfulle Kevin Chahoud Falkenberg, JSM-vinnare i Strandbjörket i somras, den skånska dominansen genom att ta hem 14-årsklassen.

Annonser

One Response to Föreningsidrottens stora problem

  1. Mats N skriver:

    Ja, någonting har vi inte lyckats med om det ser ut så här. Man kan fråga sig om det inte ”finns” fler 17-18-åringar i Regionen eller om jag skall återvända till min käpphäst att klubben skall återta makten över spelarens tävlande?

    Vill vi på ett mer filosofiskt plan oroa oss för utvecklingen bör vi ta del av P3 Nyheters sammanställning idag (länk längst ner). Hur är det med tennisen? Svarar vi upp till ungdomarnas sätt att vilja idrotta? Och även tidigare rapporter om ”reguljärt idrottande” (länk nedan)…

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6274862

    http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=179&grupp=21779&artikel=6049873

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: