Kalle Anka-set?

Radiosporten hade i veckan ett inslag, som gav anledning att vässa öronen. Man låter meddela, att Internationella tennisförbundet (ITF) överväger en regeländring, innebärande reducering av antalet games per set till fyra. Kalle Anka-set var benämningen, då formatet infördes för unga svenska juniorer för många år sedan.

Motivet är förstås, att förkorta matcherna och göra sporten mer TV-mässig och möjligen publikvänligare. Bordtennisen har ju gjort en liknande förändring. Setlängden har halverats, men matchlängden justerats till bäst av sju.

Steget från förslag till verklighet känns långt. Radioreportern Bengt Skött hade sökt upp Grigor Dimitrov för en kommentar. Bulgaren var helt avvisande.

Ett ingrepp enligt förslaget känns radikalt, kanske alltför radikalt. Dimitrovs uppfattning är nog representativ inte bara för professionella spelare.

Än längre än förslaget har man prövat i Australien, där man testat ”Fast4 tennis”. Man spelar till 4 men med tiebreak redan vid 3-3 och dessutom med no ad. I artikeln som länkas till, får formatet överraskande mycket positiva lovord, bl a av Roger Federer. Gå gärna in och ta del!

Långa matcher med åtföljande svårighet att hålla tidskontroll är ett problem, då det gäller att nå idrottsintresserad publik i allmänhet. Genuina tennisnördar låter sig oftast inte beröras.

ITF är inte särskilt ändringsbenäget. Tennisspelets regler från 1920-talet har endast genomgått marginella ändringar under årens lopp – med ett par undantag. Tiebreak, som infördes på 70-talet var förstås en väsentlig ändring. No ad var en annan.

Annonser

2 Responses to Kalle Anka-set?

 1. Anders Karlsson skriver:

  Hej!
  Har precis startat en hobbyblogg på http://sportkarlsson.blogg.se/. Fokus är inte på någon speciell sport men eftersom gillar tennis så knåpade jag ihop ett inlägg om samma ämne som du skriver om i ditt inlägg. Tror precis som du att det inte lär ändras något i första taget men listar några mindre radikala förslag. Vore kul att höra din åsikt om dessa.

  • Åke Magnusson skriver:

   Anders!
   Tack för att du gjort mig uppmärksam på din blogg och ett intressant inlägg om tennis. Jag delar i allt väsentligt dina åsikter i de punkter du tar upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: