Bort med eländet!

Några dagars vistelse i de fina salongerna, ATP- eller WTA-tourerna, vidgar fortfarnde vyerna, fastän besöken i Kungliga hallen och på Båstads centercourt blivit åtskilliga genom åren. Man undgår inte heller att bli påmind om onödiga pinsamheter, som borde rensats bort för länge sedan.

Jag tänker t ex på det evinnerliga bollinspekterandet, som inte är något test av bollarnas kvalité utan bara en tidsödande och reflexmässig ritual. Det är ju rent löjligt, att servaren skall serveras 3-4  likvärdiga bollar från bollkallarna för att omedelbart ”sortera bort” en eller två.

Vän av ordning kan möjligen invända, att proceduren oftast genomförs inom ramen för den tillåtna tiden mellan poängen. Javisst, men i så fall år det ju läge att förkorta denna tid med kanske 5 sekunder.

För ITF och ATP är avskaffande av eländet den enklaste sak i världen. En bestämmelse, innebärande att bollkallarna levererar två bollar inför varje poäng – punkt slut, är den enkla åtgärden för att ta bort ett irritationsmoment för tennispubliken och en onödig angreppspunkt att bjuda tennisens belackare på.

Nästan lika löjligt är det allt mer frekventa svettorkandet mellan poängen. Visst kan handduken behövas vid extrema väderförhållanden i t ex Australian Open, men att kommendera fram den efter ett serveäss i lagom tempererade Kungliga hallen gör bara ett fånigt intryck. Förr räckte det gott med s k sweatlets runt handlederna.

En tredje omständighet, som irriterade tv-kommentatorn Jonas Björkman, var formerna kring tillämpningen av hawk eye. Jonas menade vid flera tillfällen, att spelaren tillåts för lång tid att bestämma sig för att utmana eller inte. Det har han rätt i.

Annonser

3 Responses to Bort med eländet!

 1. Mats N skriver:

  Sätt in en klocka typ den som basket använder för att mäta hur långt ett anfall får vara utan avslut. Låt folk göra vad de vill men bara i 20 sek och sedan kan domare och publik samt spelare förhålla sig till klockan, passeras den, varning sen poängstraff – det finns inget att diskutera – beviset är tydligt.

  En annan fråga är varför en flera år gammal nyhet på din blogg plötsligt får liv och hamnar inloggad på tennis.se? ”Fidde tar över” väcker en del nyfikenhet. Att han skulle börja träna Söderling – det var ett tag sedan… Ngt sjukt med algoritmerna??

 2. Jonas Arnesen skriver:

  Håller helt med dig i alla avseenden och har tidigare förordat införandet av klocka. Det skulle sätta press på både spelarna och domarna. Hawkeye gillar jag inte alls. Systemet är inte 100-procentigt utan det finns en felmarginal. Det innebär att spelare som ser att motståndarens boll tar längst ut på linjen kan utmana och få rätt. För att hawkeye inte främst ska vara en kul grej för publiken borde poäng spelas om i de fall ett utmanat domslut visar sig vara inom felmarginalen.

 3. Mange skriver:

  Den största syndaren vad gäller bollinspektionen är utan tvekan Elias Ymer som oftast skall ha 5 bollar innan han servar sen slår han tillbaks 3 utan att ens titta på dem. han är också en av de värsta vad gäller handduken. Det finns risk att folk tappar intresset för tennis om allt skall ta onödigt lång tid eftersom matcherna redan tar förhållandevis lång tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: