Skilda bevekelsegrunder

På tennis.se finns en elitserieguide med bl a förteckning över klubbarnas tillgängliga spelarresurser. Utifrån den kan det vara intressant att reflektera över, hur tankarna gått över tid rörande förekomsten av utländska spelare.

Om man backar ett tiotal år eller lite längre, var det mycket vanligt med inlånade utländska spelare, inte  bara från de nordiska grannländerna. Lite senare, i mitten av 00-talet, märktes en tydlig förändring. Inhemska aktörer dominerade tydligt i laguppställningarna. På senare år kan en svängning tillbaka konstateras. Upsala TK blev t ex mästare i fjol med betydande internationellt inslag i laget.

I de uppgivna spelartrupperna har två av klubbarna, KLTK och GLTK, helsvensk representation. Hos de övriga förekommer utländskt inslag i varierande grad. Bl a noterar man, inte särskilt överraskande, att 3/4 av det danska DC-laget, som nyligen mötte Sverige, återfinns i Fair Play TK eller Helsingborgs TK. Avstånden är ju korta över sundet.

Varje förening i mångfaldens svenska idrott har ju sin fulla frihet att välja inriktning och ambitioner för sin verksamhet. Inslag av utländska spelare är ett ämne för värderingar och allmän klubbfilosofi. Självklart kan utländska spelare av rätt kaliber ge nya impulser och vara till stor glädje, även om deras visit i klubben av naturliga skäl blir fransysk. Å andra sidan måste beaktas, att det finns en risk, att unga egna spelare stoppas från att skaffa sig den värdefulla erfarenhet, som är speciell för lagspel. Själv föredrar jag KLTK:s och GLTK:s helsvenska modell.

Mest överraskande inför årets elitserie är dock, att ”Pim-Pim” Johansson gör ännu en comeback. Den spektakuläre kanoniären återfinns i SALK:s spelartrupp och blir en självklar temperaturhöjare vid varje framträdande han gör.
– – – – –
Slutligen en påminnelsen om den förestående träffen med Växjötennisens Vänner. Inbjudan återfinns här. Sista anmälningsdag är 29 november. Varmt välkomna!

 

Annonser

2 Responses to Skilda bevekelsegrunder

 1. Jonas Arnesen skriver:

  Hej Åke,
  Intressant reflektion kring detta med utländska spelare och inte minst då beskrivningen av hur det sett ut under olika perioder. Har själv funderat kring plus och minus kring utländska spelare och tänker ta upp det i bloggen till helgen. Spontant föredrar jag som du den svenska modellen men å andra sidan visar klubbar som tar in bra utländska spelare att de fäster stor vikt vid serien.
  Mvh
  Jonas

 2. Mats N skriver:

  Det råder, trots dagens gränskontrollinförakode, fri rörlighet inom EU och inga restriktioner på att använda utländska spelare i svensk serietennis. Men varför?

  Det finns knappast något att ”tjäna” på tilltaget? Inte ekonomiskt i form av prispengar, inte publikt, inte medialt? Så varför?

  Tycker en klubb det är så roligt att vinna ”konsult-sm”? Med spelare som inte under hela året tillbringar någon tid i klubben utan bara flyger in till match utan någon koppling likt en speedwayåkare – då blir jag fundersam och är på Åkes linje. Svensk tennis bästa?

  Nej, fundera istället på upplägg av tex elitserien. Skapa generell stolthet i seriespel från unga år och utgå från det i utbildningen och låt individuellt tävlande komma i andra hand som en krydda. Våga tro på det som är viktigt ur fler aspekter. Vill vi tillräckligt mycket är jag inte främmande för att dopa seriespel med rejäla tennispoäng för att nå viktiga syften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: