We love tennis

• Sponsorintäkter på 3,2 miljoner.
• Cirka 2 800 medlemmar.
• Cirka 1 600 juniorer i träning varje vecka.
• Cirka 50 tränare.

Varsågod, ett litet men nog så imponerande axplock ur de fakta som klubbchefen Janne Immonen presenterar i årets utgåva av Fair Play Magazine. Fair Play TK dokumenterar sig tvivelsutan som den ledande tennisklubben i landet.

Fair Play profilerar alldeles speciellt sina höga ambitioner med elitserien i det lika innehållsrika som påkostade magasinet. Klubbens mål är solklart. SM-guldet skall spelas hem både på herr- och damsidan. Revanschlusten efter den hårfina finalförlusten i fjol mot Upsala TK bland herrarna är uppenbarligen hur stark som helst.

Så här långt, ungefär mitt i de korta serierna, har inte Malmöklubben varit i närheten av poängförlust varken bland herrarna eller damerna. Dubbelt guld till Skåne är inget djärvt tips.

– Vår breddverksamhet är motorn i verksamheten och prioriteras alltid starkt, skriver Janne Immonen. Även om Fair Play Magazine framhäver satsningen på elitserien eftertryckligt, betonar man hårt, att man vill vara bäst inte bara breddmässigt utan i allt.

Ordföranden Mats Nilsson bidrar med en intressant artikel på temat passion. Han avslutar med att välkomna till en passionerad tennisklubb. Devisen ”We love tennis” skall genomsyra hela verksamheten.

Det enda man är en bit efter på för närvarande, är moderna faciliteter för utespel. Janne Immonen aviserar, att planerna på en uteanläggning är långt framskridna.
– – – – –
Den förestående träffen med Växjötennisens Vänner närmar sig. Inbjudan återfinns här. Sista anmälningsdag är 29 november. Varmt välkomna!

Annonser

4 Responses to We love tennis

 1. Mats Nilsson, Ordförande FairPlay TK skriver:

  Hej Åke,

  Kul att du gillar vårt Magazine. Det är många som lägger ned ett stort jobb för att ta fram tidningen. Vi ser det som en kanal av flera för att på ett bra sätt marknadsföra vår verksamhet och Svensk tennis. Årets tema ” We love tennis” har varit inspirerande att jobba med och just passionen för sporten tenderar att försvinna i allt snack om hur många timmar i veckan man måste träna. Ingen tvekan om att det krävs många träningstimmar för att utvecklas men passionen är det som skapar drivkraften. Vår huvuduppgift som jobbar med tennis är väl just att skapa inspiration och passion för alla som vill spela tennis – från knatte till veteran.

  Ja, det är riktigt att vår elitdel av verksamheten får relativt sett stort utrymme i vårt Magazine men just själva A-lags verksamheten är egentligen en mindre del av hela vår verksamhet. Vi har gjort bedömningen att Elitserien är en viktig komponent i vår marknadsföring av tennisen i Malmö och Sverige men också att det internt är en inspirationskälla för våra tränare, ledare och juniorer. Sedan hade man ju alltid önskat att matcherna dragit lite mer publik totalt sett. Diskussionen om egna produkter, svenska spelare och utländska förstärkningar är absolut berättigad men har inget enkelt svar. Kan vi erbjuda våra bästa svenska spelare bra matcher under några veckor och samtidigt visa upp bra tennis är det en bra combo. Men det kräver balans så att våra duktiga svenska spelare får chansen.

  Vi kämpar på med vår verksamhet och vill hela tiden bli lite bättre, vissa saker gör vi hyggligt bra men det finns mycket att förbättra och utveckla….(tur är väl det annars hade det varit ganska tråkigt). Det finns många andra runt om i Tennis Sverige som gör ett utmärkt jobb för tennisen. Det är allt det arbetet varje dag ute på våra tennisanläggningar som till slut gör skillnad.

  Brukar försöka läsa dina inlägg – mycket klokskap och passion.

 2. Ola H skriver:

  Tennisfabriken Fair Play TK är imponerande på flera sätt och värda uppmärksamhet men innan man hyllar allt bör man skrapa lite på ytan och ställa sig fler frågor.

  Klubben har dominerat SM-tävlingar i såväl lag som individuellt de senaste åren men tittar man på elitspelarna på dam- och herrsidan kan man konstatera att få spelare bland klubbens 20 bästa är egna produkter eller spelare som har sin vardag i klubben. På damsidan finns bara 17 seniorer noterade med tennispoäng och få finns på plats i träningsvardagen i Malmö särskilt ofta? Det här är inte unikt för FPTK men väldigt synd för de juniorer (och deras föräldrar) som finns i klubben. Dels kan 20+ spelare vara bra träningskompisar och sparring, bra lagkamrater i seriespelet (det finns mer än elitserien…) och framförallt är det bra förebilder och de kan fungera som symboler för ibland kaxiga juniorer att inse att bara för att man är topp 10 i Sverige som 15-åring så är det inte säkert att man slår en 26-åring som aldrig haft en ATP-poäng men som spelar Sommar-Vintertour och varit en viktig kugge i serielaget i flera år. Flera av dagens juniorer borde satsa på att utmana dessa typer av spelare innan de tror att de är flygfärdiga proffs!

  Och jag ställer mig frågan om FPTK (eller liknande andra storklubbar) verkligen är en bra miljö att vara ung tennisjunior i om man skall kunna lyckas bli riktigt bra? Chansen att få till tillräckligt med tennistimmar är nästan omöjligt då det oftast är helt fullbokat i hallen och ganska dyra timmar om man vill lira själv. I FPTK:s fall saknas ju också i praktiken utebanor och utan egna initiativ blir det värre, jag säger omöjligt att lyckas hela vägen till världstoppen…

  Tennisskolan i Malmö är enorm men vad händer sen? Jag tittade snabbt på klubbens 14-åringar och blev mycket förvånad över det ringa antalet spelare klubben hade igång i tävlingsverksamhet. 3 tjejer och 5 killar (med mer än 50p)…!!?? Hade det varit 18-åringar hade det varit illa men kanske gått att förklara. Att FPTK bara har ett pojklag med i P15-serien är ju nästan lite penibelt? Det här borde vara katastrof till och med i en liten klubb med ”bara” några hundra juniorer i träningsverksamhet. Om Sveriges största klubb bara fått med sig tre tjejer upp till 14 som vill tävla bör man inte vara nöjd och vi alla borde bli än mer oroliga för Svensk Tennis framtid!?

 3. Mats N skriver:

  Intressant där!
  Väcker min fråga om vad är ”en bra tennisklubb”?
  Tittade vidare i Malmöklubbens rullor på tennissök och jag ber er läsare nu att gissa på följande: Hur många FPTK-spelare har en tennispoäng som överstiger 50 poäng i kategorin P18 och F18?

  Jag är inte ute efter att svartmåla just FPTK men om det ser ut som det gör i Sveriges största klubb blir jag mer än mörkrädd för framtiden och i resten av landet. I Region Syd, kan jag berätta, finns det färre än 20 F18-tjejer som har ranking (+50p)… Några av dem tror jag dessutom tävlar för andra länder än Sverige – hur skall det kunna bli återväxt och ett sprudlande klubbliv med detta skrala utbud av spelare? ( I hela Sverige listas 85 spelare i F18).

  Det beklämmande resultatet i 18-års klassen för FPTK är… en (1 spelare)… Ridå? Är det inte så du brukar skriva Åke?

 4. magne skriver:

  Intressant debatt ovan. jag blev överraskad över Fair Plays klena representation på rankinglistorna i åldrarna 13-18 år på både pojk och flick sidan så jag gick in och gjorde samma koll på SALK,KLTK,Helsingborg och Växjö och resultatet är ju precis lika skrämmande i dessa klubbar. Med ett så extremt klent utbud i sveriges största klubbar kan man ju undra hur svensk tennis framtid kommer att bli? Jag tycker också att tennisförbundet totalt har misslyckats med sina nationella tennisgymnasier. Båstad skall ju kallas NTC men man har ju väldigt svårt att locka till sig de bästa spelarna i Sverige.Varför är det så? Förmodligen för att kvaliteten inte är den bästa. Detta har många spelare genom åren bekräftat så detta är ingen myt. Svenska tennisförbundet har precis fått en ny ordförande och detta tycker jag är utmärkt och jag hoppas att han plockar bort både Johan Sjögren och Fidde Rosengren som bevisligen inte lyckats med sina uppdrag de senaste åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: