Tack, Jonas

Behöver svensk tennis elitserien? Frågan ställs av Jons Arnesen i hans blogg Challenge.

Spörsmålet är berättigat av flera anledningar, vilket belyses i det videoinslag, som Jonas gör med KLTK:s sportchef Rickard Billing. Ur en Växjöaspekt kan det dock kännas lite apart i ett skede, då klubbens unga lag är på god väg att ta sig tillbaka till den högsta divisionen.

Jag har inte för vana, att slå mig själv för bröstet. Dock måste jag tillstå, att de uppskattande orden från Jonas i slutet av videoinslaget rörande vad som sagts om elitserien i denna blogg värmde ordentligt i höstmörkret.
– – – – –
Lördagens 6-0 mot Smålandsstenar innebär, att det blir väntad seriefinal mot ATL Lund i morgon. Välkomna till Strandbjörkshallen.

Annonser

2 Responses to Tack, Jonas

 1. Mats N skriver:

  Jag har alltid haft svårt att förstå varför elitserien i tennis haft så svårt att sätta sig, bli populär och angelägen. Vissa år har kvaliteten varit utmärkt med bra namn på banan. Samtidigt har klubbarnas engagemang varierat tydligt. Inte ens när flertalet världsspelare deltog på 90-talet lyckades elitserien bryta igenom.

  Som läget är idag tror och tycker jag två saker. Ett. Seriespelet är viktigare än någonsin när spelarna springer sin egen väg i allt större utsträckning i allt yngre år. Och två. Det är dags att låta seriespelet ta plats och bli det som gäller i större utsträckning för svenska spelare på väg uppåt och därför bör elitserien inte avgöras på så kort och koncentrerad tid som idag. Det passade ATP-proffsen. Nu tycker jag att man skall avsätta 6-7 veckor i nov-december till seriespel med dubbelmöten borta hemma i regionala grupper, matcher på helger + en veckodag, sedan slutspel första veckan i januari. Säg två grupper x 6 lag i herr+dam elitserien, de två bästa till semifinal. Det gör 10 matcher i gruppspelet och fem hemmamatcher för alla klubbar. Som det är idag kan en klubb ha endast 3 hemmamatcher – som dyker upp och försvinner på 10 dgr – inte mkt tid att bygga intresse på?

  Sen är det till syvene o sist en inställningsfråga. Jag tror väldigt många svenska spelare skulle må väldigt bra av att finnas hemma i sin klubbmiljö under två höstmånader och veta att man har 10 seriematcher framför sig att jobba med och för tillsammans som ett lag. Jag ser ingen anledning till varför inte den serien skulle kunna bli intressant. Spelarna är precis lika bra idrottsmän som Sveriges bandy, innebandy eller volleybollspelare etc? Men vi måste själva tro på det! Detta skall göras till en naturlig del i tennisutbildningen och något för juniorer att sträva mot. Tar man inte plats i sin klubbs a-lag i elitserie, div 1 så är man sannolikt inte heller bra nog att tänka på ITF-spel och en proffskarriär. Klubbar som menar att detta inte gå tänker fel. Spelarna representerar sin klubb och man kan visst styra sina spelare.

  I sammanhanget tycker jag absolut att man också skall fundera på seriespelet utomhus. Augusti och september är två mkt outnyttjade utemånader, Fundera på ett upplägg där en förlängd utesäsong också är utvecklande och önskvärt.

  Det låter bra när Billing får argumentera men KLTK är knappast ett bra eller normalt exempel på svensk tennis eller en normal tennisklubbs aktiviteter eller villkor och vi har mkt jobb kvar att göra innan vi behöver 10 ITF-tävlingar till i Sverige och en tuff härdande serie är ett sätt. Kunde man sen få en sponsor till detta så vore det önskvärt. Om det fanns pengar att hämta för slutspelslagen kanske det skulle bli intressant för fler klubbar att förstå värdet på riktigt allvar. ”gästarbetarproblematiken” kan man förhindra genom att inte tillåta utländska spelare i slutspel som inte spelat hälften av grundserien eller mer… osv

  Jag säger – våga ta ett beslut – stå för det och kör + tvinga klubbar ta ansvar för vad som är bäst totalt för svensk tennis. Elitserien bör vara en pusselbit, precis som ITF-tävlingar, tennisgymnasier etc. Jag är heller inte främmande till att låta RIG ha friplatser i elitserien precis som i Volleyboll. Perfekta utbildningsmatcher. Som sagt – våga!

 2. Ola H skriver:

  Tänkvärt!
  Har det över huvud taget diskuterats att ha en riktig serie? Nu är det mest ett tomtebloss som sprakar till och snabbt försvinner igen.

  En annan vild tanke som kanske även kunde vara medial är att titta på http://www.iptlworld.com/format

  Tänk att blanda herr-dam + några av våra kända gamla stjärnor som fortfarande spelar bra tennis?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: