Visst behövs elitserien

Elitserien är ett kort men intensivt inslag i det svenska tävlingsprogrammet. Fair Play TK har efter dagens damguld skaffat sig läge att spela hem ”the double”, då herrarna tar emot SALK i slutet av den kommande veckan.

Det har varit mycket debatt kring elitserien i höst, och det är bra. På sina håll har man gått så långt, att elitserien ifrågasatts, vilket jag inte tycker är bra.

Visst, elitserien är behäftad med ett antal svagheter. I första hand är det berörda klubbar, som bär ansvaret för incidenter i det löpande genomförandet, som sänker seriens status såväl inom de egna leden som i det allmänna idrottsmedvetandet.

Fjolårsmästarna Upsala TK är en skam för årets herrserie. Till Malmö kom man med blott fyra spelare, varav endast en ordinarie, och till yttermera visso utan ledare.  I vilken annan lagidrott kan något liknande tänkas hända på högsta nivå?

Uppsaliensarna var inte mycket bättre i sista omgången. Två av de inlånade utlänningarna fanns med i laguppställningen. Den ene bröt efter ett game, den andre efter tre. En och annan fråga inställer sig osökt!

Man kan också fråga sig, varför trumfkort som t ex ”Pim-Pim” Johansson och Elias Ymer vid skilda tillfällen bara spelat dubbel. Om elitserien skall locka publik, måste de bästa spela singel, då de är disponibla.

Fair Play TK – kontroversiell i vissa ögon – är ett föredöme, då det gäller att mönstra bäst lag nästan hela vägen. Malmöklubben kom med sin bästa besättning aven i den betydelselösa slutmatchen mot avsågade Lidköping. Det skall dock sägas, att Isak Arvidssons frånvaro i singelspelet kostade skåningarna segern mot Solna.

Om alla klubbar hade samma inställning till elitserien som Fair Play, hade förmodligen det mesta varit frid och fröjd. Få klubbar har Skåningarnas ekonomiska resurser, och inställningen till värvade spelare kontra egna produkter varierar men måste respekteras. Var och en blir salig på sin fason…

Annonser

7 Responses to Visst behövs elitserien

 1. Ola h skriver:

  UTK:s agerande är klandervärt och bör bestraffas, de kan komma med vilka dåliga ursäkter de vill.

  Samtidigt har de samma problem som dryftats på kommentatorsplats gällande FPTK, det är en stor klubb – utan tävlingsspelare!?

  De har sina inhyrda konsulter men inga egna, i vardagen närvarande, seniorspelare. Letar de i de senare junioråldrarna ser det inte heller bra ut?

 2. Ola h skriver:

  Och Arnesens, o delvis ditt, oreserverade hyllande av sm-vinnarna från Malmö ekar falskt då de egna produkterna saknas i finallaget o den svaga tillväxten delvis är avslöjad i olika kommentarer…

 3. mange skriver:

  Det skulle vara kul om Ola H som verkar vara väldigt insatt i problematiken att få fram egna produkter i sin verksamhet skulle klargöra vad han menar med egna produkter. Räknar han Sofia och Johanna i Helsingborg som egna produkter? GLTK med Matilda Hamlin och Andrea Raahalt och Valerija Berner har inte heller fått största delen av sin tenniskunskap i GLTK. Ola du kan gå igenom alla lag och du kommer att få reda på att det är väldigt lite egna produkter som spelar i elitserien vilket inte är så konstigt eftersom det handlar om elitidrott och här är väl mönstret samma inom alla idrotter. Och vad gällande Fair Play spelar de i div 1 herrar med unga spelare 17-18 år som är egna produkter till störata delen.

 4. Arne skriver:

  Det skulle vara kul att höra din åsikt om att Kajsa Rinaldo Persson inte har representerat Växjö TS en enda gång i Damernas div 1. Hon har istället valt att spela ITF 10 000 dollars turneringar i Tunisien. Dessa turneringar kan hon spela 52 veckor om året men har valt att spela dessa under svenska seriespelet. Det hör också till saken att nivån på div 1 södra i år hållit så låg nivå att Växjö förmodligen gått upp i elitserien med Kajsa i laget.

 5. Mats N skriver:

  Ömma tår som trampats?
  Det är ingen enkel sak att definiera ”egna produkter” och de flesta vet att varken Sofia A eller Johanna har HTK som barndomsklubb men i alla fall Johanna har staden och klubben som bas och en tränare som är kopplad till klubben vilket gör att hon funnits i miljön i många år – så jo, idag är hon nästan en egen produkt. Hamlin eller Berners ursprungsklubbar kan jag inte men visst tränar de idag sin tennis på GLTK? Lite skillnad på Patricia Mayer i alla fall?

  Att man betalar för proffs/spelare i andra idrotter kan man ju förstå då det finns en uppsida med publik och media. Den variabeln är ju obefintlig i svenskt seriespel så varför inte spela med det man har?

  Lite signifikativt med SM-finalen för damer var väl också att förbundskaptenen på plats egentligen bara kan ha haft intresse av en enda spelare för ett framtida landslagsuppdrag? Övriga var utländska spelare eller har lagt ner sin internationella satsning men tillhör ändå en viktig grupp spelare, svenska seniordamer som kan fungera som bra tränings- matchmotstånd på hemmaplan i sommar/vinter-tour och seriespel. Visst hade det även varit kul att få se några av landets bästa juniorer ta plats i en SM-final? Hur hade Malm, Ek eller Yasar klarat sig mot de rutinerade seniorspelarna Hamlin eller Berner?

  Jag både tror och hoppas att Kajsa och VTS gjort upp om upplägget – kanske medvetna att klubben skulle bli kvar i div 1 då 2 lag drog sig ur?

  Nu väntar herrfinal, kanske med Frederik Nielsen mfl danskar i FPTK-dressen? Och kanske med Ymer x 2 + Pim-Pim i SALK-kläder?

 6. Johan P skriver:

  Märklig okunskap om elitidrott florerar i en del kommentarer som jag inte ens orkar bedöma. Men värt att notera om Fair Play är följande: Seger i Lag SM för 18-åringar i våras, SM-silver för P15-lag i december 2014, damlag 2 vann division 2 häromveckan och det innebär att man som första klubb har fyra lag i förbundsserien, både klubbens P15- & F15-lag är i SM-slutspel i helgen som kommer och dessutom har klubben 14 olika spelare rankade på topp 10 i Sverige i de olika juniorklasserna. Man kombinerar Sveriges utan tvekan största tennisskola med kanske den bästa på ungdomssidan…..

  • ola h skriver:

   Fptk må ha landets största tennisskola o prestera i olika sammanhang men lik förbaskat är vissa årgångar urvattnade. 1 P18 kille m ranking? 4-5 P14 killar m ranking? Har man ett bra system o verksamhet då? Hur ser framtiden ut? Är de 18 o 15-lag som prisas fyllda m spelare s gått igenom klubbens TS? Är elitlagen det?

   Alla, inkl SvTF, diskuterar Svensk Tennis, med glasögon på FPTK,SALK,KLTK,UTK,GLTK mfl s.k storklubbar. Men spelarna som går o har gått hela vägen till landslaget inleder sällan sina karriärer i den hämmande miljön… Jag säger bara; Tibro, Söndrun, Boden, Hjo, Fiskebäkskil, Skara, Järfälla, Linköping, IS Göta…

   De mindre orterna o små-medelstora klubbarnas verksamhet borde diskuteras flitigare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: