Hur tänker ATP?

Alerta swetennis.se presenterade igår en nyhet, som är minst sagt svårbegriplig. ATP tour har beslutat att halvera kvalen i 250 000-dollarsturneringarna. Till de drabbade hör både Swedish Open i Båstad och Stockholm Open.

32 kvalspelare reduceras till 16. Konsekvensen är solklar. Flaskhalsen att ta sig in på ATP-nivå stryps ordentligt. Många förhoppningsfulla inhemska spelare, som brukar återfinnas på kvalens lägre rankingnivå, får inte ens chansen att pröva sina vingar.

Visst, de högst rankade kvalarna lägger oftast beslag på de eftertraktade biljetterna till huvudtävlingen. Men för unga ambitiösa spelare är det oerhört värdefullt, att på hemmaplan kunna skaffa sig den första erfarenheten av spel på hög nivå.

ATP:s agerande är obegripligt. Jag har svårt att hitta något enda bra skäl till förändringen. Att genomföra ett kval i det tidigare formatet är föga resurskrävande, och den ekonomiska besparingen måste vara försumbar. Vilka är bevekelsegrunderna?

Jämfört med de stora lagsporterna är andelen tennisspelare, som kan livnära sig på sin sport, oerhört liten. Att göra vägen in till försörjningsnivå ännu smalare är ingen bra förändring. Det hade känts betydligt bättre, om man tänkt åt andra hållet, t ex att öka antalen spelare i huvudlottningen.

Annonser

One Response to Hur tänker ATP?

  1. Mats n skriver:

    MensÅke!
    Hur många svenskar har varit nära att kvala in i Båstad de senaste 5 åren? De är ju mil ifrån o blir förnedrade…Svenskarna dominerar inte på futurenivå, spelar inte challengers o tror sen att Båstadkvalet är det viktigaste? Eller så blir det pinsamt när atp-kvalen på hemmaplan inte blir fyllda…
    16 kvalare räcker o 2 omg ökar chansen för hemmaspelarna!? Men atp borde ändra reglerna m senare cut off o drop out så spelarna slipper chansa o kan planera, typ ITF.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: