Dags för blågula vägen igen?

barnidrBilden här ovan är värd ingående studium. Den illustrerar hur Riksidrottsförbundet vill, att barn- och ungdomsidrott skall bedrivas i Sverige.

Anders Wahlström, RF:s ansvarige på barn- och ungdomssidan, intervjuades om de nya riktlinjerna i torsdagens DN. En bärande tanke jämfört med tidigare syn på barn- och ungdomsidrott är, som bilden illustrerar mycket tydligt, att siktet mot bredd- och motionsidrott är mycket välinställt. Tidigare fanns bara den lilla svart-gula triangeln, som då var likbent.

De nya tankarna är starkt förknippade med de debatter, som pågått och pågår, rörande tidig specialisering och tidiga avhopp från idrott. Fotboll och ishockey men framför allt innebandy håller på att ta radikala steg i denna fråga.

Tennisen har vidtagit vissa åtgärder. 12- åringarna spelar inte längre något officiellt JSM. I alla nationella tävlingar är 12-årsklasserna uppdelade i A-, B- och C-avdelningar, där spelaren själv väljer vilken nivå han eller hon vill spela på. Vidare har åldern för inträde i rankingsystemet höjts från 13 till 14.

Anders Wahlström menar – och där är bara att hålla med – att utrymme måste finnas för mer än en idrott i unga år. Vidare betonar han, att all träning inte måste vara tränarledd. Barnen måste ha tid för spontana aktiviteter. Sådana är inte lätt att pressa in, om man har tränarledd träning 4-5 gånger i veckan.

För den, som kan sin VTS-historia, är ett spontant intryck, att det är dags att damma av och justera lite grann i Den Blågula Vägen. Detta noggrant genomarbetade dokument utgjorde riktmärket för juniorverksamheten i klubben under en följd av år, men lades av någon anledning i malpåse i samband med planeringen inför den pågående säsongen. Innehållet i Den Blågula Vägen är till stora delar i samklang med RF:s riktlinjer.

”Så många som möjligt så länge som möjligt i så bra verksamhet som möjligt” är RF:s motto för ungdomsidrotten. Inte svårt att skriva under på!

 

 

Annonser

2 Responses to Dags för blågula vägen igen?

  1. Mats N skriver:

    Intressanta tankar ang tävlingar m.m. Vad gäller just ”tävlande” tycker jag tennisen helt har tappat bort koncepten, kanske pga den nuvarande rankingens införande 1990? Nu spelar barn och juniorer enbart matcher som styrs av poäng, eller så tränar de med tränare. Ngt annat finns knappast.

    Det är ganska olikt min uppväxt där jag på ett år som ung junior i skarven mellan 70-80-tal ansåg att jag spelade kanske 50-60 matcher per år… Men, med dagens mått mätt hade knappt hälften räknats? Jag spelade serien inne och ute (10 matcher) DM inne och ute i singel o dubbel (8 matcher) och sedan var man med i Kalle Anka klubb och distrikt (5 matcher), kanske 2 sommartävlingar i två klasser (5-6 matcher) och that´s it… Men, jag saknade inte matcher. Jag spelade minst 3 hcp-tävlingar i 3 klasser (15 matcher). Klubben hade två klubbutbyten/år (6 matcher), under vintersäsongen fanns ett internt divisionsspel (10 matcher) och på sommaren spelade jag säkert 15 utmanarmatcher på ”stegen”. Alla mina matcher var lustfyllda, spännande och utmanande på olika sätt. dessutom spelade man otaliga träningsmatcher framförallt sommartid med stor prestige men också på skoj då man kunde testa och leka lite. Kanske serva som McEnroe? Kanske slå enhandsbackhand som Gerulaitis? Eller spela ”platt” som Connors? Allt det jag nämner är i det närmaste borta för dagens juniorer – för vi vuxna har stressat bort det. Har vi möjligen missat något på vägen?

  2. Ingrid skriver:

    Det vore ett steg i rätt riktning om även tennisförbundet kunde ta till sig RF:s policydokument för barn och ungdomsidrott. Ingen elitsatsning före 12-13 årsåldern. I övrigt instämmer jag med artikeln här ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: