Många kloka tränarkrafter i svensk tennis

Vi har förvisso många kompetenta och engagerade tennistränare i Sverige. Detta faktum understryks med all önskvärd tydlighet, om man följer upp Jonas Arnesens digra intervjujobb på kanalen Sportway i samband med SALK Open.

Den idérike Magnus Gustafsson berättar om projektet ”Små lirare”, som samlar unga tennisspelare i Göteborgsområdet till inte bara tennis. ”Gusten” är av den bestämda uppfattningen, att många idrotter – inte bara tennis – skall utövas av de unga så länge som möjligt. En av tankarna bakom projektet är därför, att det inte bara skall vara racket och tennisboll på programmet, då man träffas, utan också inslag av fotboll, innebandy och andra idrotter.

Av samma uppfattning är en annan klok Magnus, han med efternamnet Ennerberg och med KLTK som hemvist. Magnus E menar, precis som ”Gusten”, att det är viktigt, inte minst för att få tiden att räcka till, att förutsättningar för andra idrotter om möjligt finns i den egna hallen.

Kloka ord sas också av Jörgen Windahl i Fair Play och 14-årsansvarige Fredrik Hörnell. En röd tråd är, att kvalitet är viktigare än kvantitet då det gäller träning. ”Gusten” menar, att tre tränarledda pass i veckan bör vara max tre i unga år. Jörgen betonar att långa träningspass kan vara till mer skada än nytta. Antal timmar på banan är inte alltid ett mått på bra träning.

Jag har försökt inplantera ”Gustens” tankar hos våra tränare i VTS, förhoppningsvis med framgång. Våra lite luggslitna Lördagsträffar borde kunna uppgraderas med ”Små lirare” som förebild. ”Kronobergsträffen” skulle kunna bli en angelägenhet för unga tennisspelare i hela länet – under förutsättning att den gamla fina A-hallen inte hyrs bort för annan bollsport.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: