Mindre angenäm uppmärksamhet

Tennisen stod i fokus i all svensk nyhetsrapportering och antagligen över hela mediavärlden på måndagen. Anledningen var inte, att Australian open startade. Ämnet var fiffel och båg.

Läggmatcher är inget nytt i den professionella tennisen. Spelsyndikat, de flesta med rysk eller italiensk koppling, har agerat i många år. En och annan spelare på lägre nivå har stängts av. Den ende toppspelare, som varit misstänkt men inte fälld, är ryssen Nikolay Davydenko.

Nu slår brittiska BBC tillsammans med amerikanska BuzzFeeld på stora trumman och gör gällande, att även högt rankade spelare är föremål för utredning. De båda medieaktörerna ska ha fått tillgång till en stor mängd hemliga dokument med utredningsmaterial gällande flera misstänkt uppgjorda matcher.

Man talar t o m om grand slam-vinnare är inblandade, och att Wimbledonmatcher har riggats. Om dessa uppgift är riktiga, vill man tro och hoppas, att det rör sig om kategorin dubbel- eller mixed-vinnare. Allt annat skulle vara förödande för sporten.

Undersökningen baseras på uppgifter, som har bortemot tio år på nacken. Dagens toppspelare borde alltså inte vara inblandade i sörjan. Dock påstår man, att åtta av spelarna i årets Australian Open tillhör de granskade.

Spelarorganisationen ATP, som knappast är känd för att ta i med hårdhandskarna, vare sig det gäller uppgjorda matcher eller dopning, slår ifrån sig anklagelserna. Organisationen TIU (Tennis Integrity Unit) reagerar på samma sätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: