Urvattnat JSM

Förr var det stort att vinna SM. Även att ta hem ett DM-tecken vägde tungt. Vinst i KM var också en merit. Idag verkar ganska litet finnas kvar av dessa värderingar. Är hela det svenska tävlingssystemet på väg att bli mellanmjölk?

Ämnet aktualiserades i det lilla formatet, som jag nämnde i mitt förra inlägg, på det småländska tävlingsmöte som ägde rum i Strandbjörkshallen i torsdags. En genomgång av lottningsträden i JSM 18, som inleddes i Falun idag, sätter problemet på högre nivå i blixtbelysning.

Sex av de tio bästa 18-åringarna på pojksidan, däribland de två högst rankade, saknas liksom de två bästa 17-åringarna. Bland tjejerna är det bara marginellt bättre. Hälften av de 10 bästa bland 18-åringarna uteblir. Samtliga fyra i topp lyser med sin frånvaro.

En och annan saknas förstås på grund av skada. Andra väljer att åka ut i världen och spela internationella juniortävlingar. Denna möjlighet står till buds de flesta av årets veckor. Man kan tycka, att det borde vara drivfjäder nog och en ringa gest mot klubb och förbund, att prioritera SM i tävlingsplaneringen.

Tennisförbundets sportchef Johan Sjögren predikar ständigt vikten av att spela JSM men uppenbarligen inför alltför många döva öron. Svensk juniortennis behöver ett strukturerat och spetsat tävlingsprogram, där det skall vara bibehållen hög status att vinna JSM, SALK Open och Båstadtennis.

 

Annonser

One Response to Urvattnat JSM

 1. Mats N skriver:

  Varför en junior (inkl förälder o tränare) inte vill eller bemödar sig med att spela jsm är en fråga man verkligen kan ställa sig.

  Samtidigt återvänder jag till en frågeställning jag luftat här tidigare – varför så dålig styrning på juniorers tävlande från klubbarna? I en förlängning – varför så veka ledare?

  En klubb kanske inte kan eller bör tvinga ngn att delta i jsm men har kanske missat ngt om det inte känns naturligt?

  Och om en spelare inte spelar sm, kanske väljer bort seriespel, ja då kan o bör klubben kanske styra bort spelaren från andra tävlingar. Spelaren representerar alltid klubben – i alla individuella sanktionerade tävlingar. Ta kontroll!

  Till syvende o sist vill vi hamna i ett läge där klubbens erbjudande o upplägg känns attraktivt och naturligt med träning, sparring, utbildning o tävlingar. Är vi dåliga kommunikatörer eller har klubbarna gett upp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: