Nej, detta duger inte

Det svenska tourupplägget är i grunden mycket bra. Däremot hanteras det si och så av dem, som det är till för, spelarna.

I Växjö TS är vi mycket nöjda med facit av årets Glimstedt Open. Även om det, som överallt på touren var en del besvärande avhopp mellan anmälningstid och sign in, kunde vi glädjas åt en högklassig tävling. När huvudklasserna väl kommit igång stannade antalet lucky loser-platser vid två, en i vardera klassen.

Veckan senare var förmodligen mungiporna mindre uppåt hos arrangerande Tabergsdalens TK. Tävlingen i Norrahammar drabbades av orimliga åtta (!) återbud i huvudlottningarna, jämnt fördelade i de båda klasserna.

Sjävla idén med sign in är ju att undvika återbud. Visst kan akut sjukdom eller skada inträffa i enstaka fall under den minimalt tilltagna tiden mellan sign in och tävlingsstart. Så många som åtta återbud med legitima skäl känns däremot inte rimligt.

Den drabbade arrangören har givetvis all rätt att vara både förbannad och besviken. Den pr för sporten, i orten liksom i klubben, som tävlingen syftar till, kommer på skam. Medarbetare i klubben, som gör betydande ideella insatser, blir besvikna. Sponsorer får icke önskvärda tankeställare.

Vad kan göras för att få ordning på avarterna? Som fallet är idag, passerar tävlingen helt obemärkt för återbudslämnaren, om lucky loser sätts in. En rimligt kännbar påföljd utan tungt administrationsarbete känns nödvändig för att få spelarna att ta sitt ansvar.

Dubbel eller tredubbel anmälningsavgift, inbetalad före nästa tävlingsstart, är åtminstone lite plåster på såren för arrangören. Inbetalning av halva avgiften i samband med anmälan och med återbetalningsrätt bara för spelare, som signar in men inte kommer in i tävlingen, skulle kunna vara en annan. Rankingrelaterade påföljder kan också tänkas.
– – – – –
Mats N, den flitige tyckaren i denna bloggs läsekrets, har tagit upp problemet i en kommentar.

 

Annonser

One Response to Nej, detta duger inte

  1. Henrik Wallensten skriver:

    Nu är det väl inte möjligt rent rapporterings/rankingtekniskt att genomföra, men annars vore en idé att det genererar en 50.00 post i rankingen om man lämnar återbud efter sign in. Sämsta resultatet i ranking får ju ändå räknas bort och då gör kanske inte en sån miss något, men om man sätter det i system blir det ju genast kännbart i rankingen och då skulle man nog få bort ”återfallsförbrytarna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: