Ett veckoslut i moll

Sällan har väl svensk landslagstennis genomlidit ett så svart veckoslut som det senaste. Då handlar det inte bara om den smärtsamma nedflyttningen till den absoluta blåbärsavdelningen i Fed Cup.

Förutom Fed Cup-spelet genomfördes kvalspel i Lag-EM för 14- och 16-åringar runt om i Europa. Inte ett enda av fyra svenska lag gick vidare. Till yttermera visso blev det inledningsförluster med påföljande placeringsspel på samtliga håll.

Spekulationer kring vad som hänt om Johanna Larsson medverkat i Israel är historia. Däremot låter Rebecca Petersons två 0-6-tapp i skiljeset oroväckande. Rebecca spås ju av de flesta bedömare som Johannas kronprinsessa på WTA-touren.

Förlust mot 35-rankade ukrainskan Lesia Tsurenko är i sig inget uppseendeväckande, men 0-6 är aldrig bra, låt vara att siffrorna långt ifrån alltid speglar det faktiska händelseförloppet. Samma visa mot en okänd turkiska i en vinna eller försvinna-match är däremot betydligt mer bekymmersamt.

Juniorresultaten signalerar, att vi ligger långt efter de bästa nationerna i Europa. Eftertankens kranka blekhet – för att tala med Hamlet – torde råda bland förbundsansvariga.

 

Annonser

5 Responses to Ett veckoslut i moll

 1. Anders Östnäs skriver:

  Hej!
  Ja, det är ett bedrövligt facit, som visar att svensk tennis har långt kvar- både på dam- och herrsidan. Även Elias Ymer har ju fått en tung start på året. Var är ljuset i mörkret?
  Anders

 2. Mats N skriver:

  Jag misstänker att 2016 kan bli året då båda våra landslag degraderas. Fed Cup-laget kan vi bocka av och för Davis Cup-laget kommer det att sluta med en oviss kvalmatch mot Israel eller Ungern i höst. Möjligt på pappret men snart är turen slut och de lagen är bättre än Danmark som varit en svag räddningsplanka två år i rad och ändå ställt till stora problem…

  Vad gäller juniorernas insats så vet jag inte om förhoppningar fanns på avancemang i JEM i år? Precis som jag kommenterat på Swetennis är jag orolig för de unga. Tenniskunskapen och härdandet här hemma är för svagt vilket visar sig i elitserien och i Sommar-vintertour där föredettingar ofta enkelt besegrar lovande juniorer via enkelt skitspel utan att bli blottade för sina svagheter.

  Jag tror och hoppas mycket på Ymer x 2 + Rebecca men inget är givet. Allra minst topp 100 placeringar på världsrankingen, än mindre framskjutna placeringar på ATP- eller WTA-nivå.

  Tennisen är i behov av uppmärksamhet och jag är relativt säker på att det inte blir någon svensk representation i OS i sommar heller. Lindstedt klarar sannolikt inte en topp 10-placering, då faller HD och MD. Johanna kan säkert klara topp 50 då hon har flera poänglösa veckor på grus att spela in poäng i vår – men blidkar hon SOK:s krav på att ha gått långt i de stora turneringarna? Nej!

  Jag saknar visioner och/eller att någon gör något annorlunda eller oväntat. De goda exemplen är få men jag hoppas att någon gör rätt och kan fungera som föredöme + fungera som plantskola och utvecklingsmiljö för en blivande stjärna.

 3. Jonas Arnesen skriver:

  Ja, det var en bedrövlig helg. Men Mats, Johanna kommer med till OS om hon klarar den internationella kvalgränsen. SOK kommer att frångå sina krav, allt för att Sverige ska ha representation i tennis. Ja, förutsättningen är förstås att tennisförbundet nominerar henne och det får vi väl utgå ifrån.
  Mvh
  Jonas A

 4. tommy skriver:

  Att det går så dåligt för juniorerna är nog bara början…förbundet har anammat Fiddes o riksidrottsförbundet ideer om att elitsatsning i unga år är fult, inga internationella tävlingar förran 14år ..inga nationella tävlingar förrän 12 år. IDioter och mesar.

  Svensk tenniskultur går åt hlvete. Enda chansen är enstaka tokiga tennisföräldrar och tennisakademierna som satsar på elit, GTG och KLTK…

  • Ola h skriver:

   Det finns så otroligt roliga o märkliga synpunkter om vad som är fel, vad som gjorts rätt och inte. Samtidigt som historielösheten är enorm är övertron på nya rön överdriven. Erfarenheterna att inte lita på tidig specialisering med stor risk för utslagning torde ligga väl i linje med att ta hand om curlinggenerationen som föräldrar skyddar från allt…
   Vi drillar barn och hoppas de skall bli stjärnor i en komplex sport som tennis och tommy vill gärna ”institutionalisera” det. Barnen själva har aldrig slagit en boll på gatan, bokat en bana eller frågat om att få spela en timme till. Börja i rätt ända – snälla! Till motsatsen är bevisad – kolla på gemensamma faktorer hos de svenska tennisstjärnorna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: