Tre mästare i samma klass – kan man ha det så?

Junior-SM för 12-åringar är ett minne blott. Från och med årets inomhustävling försvinner den yngsta klassen. Åtgärden är en anpassning till Riksidrottsförbundets direktiv om nedtoning av elitsatsning i unga år.

Däremot finns regionsmästerskap, det som tidigare var DM, kvar för 12-åringar. RM betraktas förvisso inte som elittävlingar, men har ändå mästerskapsstatus, och samlar i de yngre klasserna alla regionens talanger.

Som ett led i de utvecklingsåtgärder på tävlingssidan, som svensk tennis vidtagit för de yngre åldersgrupperna, är alla 12-årsklasser numera uppdelade i tre. Spelaren kan anmäla sig till A-, B- eller C-klass i alla tävlingar inklusive RM. Så kommer vara fallet, då VTS arrangerar RM för 12- och 14-åringar i Strandbjörkshallen om en dryg månad.

Nyordningen har, vad jag förstått, mottagits övervägande positivt. Spelarna börjar efterhand känna var de ”hör hemma” med påföljd bl a, att betydligt fler matcher än i en samlad klass blir jämna.

Det, som känns lite konstigt i min värld, är, att man i RM korar tre mästare i en och samma klass. I en tävling vilken som helst är det inget märkligt, men just i ett mästerskap hör denna typ av uppdelning knappast hemma.

Som det är idag, finns inga undantag från 12-årsuppdelningen. Om man vill behålla RM som just ett mästerskap, borde det tillåtas att spela denna tävling utan skiktning. Annars riskerar RM att urvattnas och bli en tävling bland alla andra. Att ha vunnit C-klassen i RM är inte särskilt mycket att i en framtid berätta för barn och barnbarn om…
– – – – –
Den alltid väl påläste Christer Sjöö har korrigerat mig vad gäller Tennis Syd. Tävlingarna för Småland/Blekinge och Skåne/Halland är inte mästerskapstävlingar i den gamla meningen. DM-tecken delas inte ut. Mästare blir den som vinner slutspelet i Wilson Tour, där 12-årsklasserna inte längre ingår. Rätt skall vara rätt!

Annonser

3 Responses to Tre mästare i samma klass – kan man ha det så?

 1. Förälder skriver:

  Så du tycker inte att det är bättre för en 12 åring att få mycket matcher och utvecklas i en C-klass? Istället för att åka ut i första omgången i ett ”vanligt RM”. Det är ju faktiskt så att man inte ska vara bäst när man är 12, utan när man kommer upp bland 17-18 åringarna. Om en 12 åring åker ut varenda tävling i första omgången kanske det leder till att hen tröttnar på tennis, och i värsta fall lägger ner. Då förlorade tennisen kanske inte en framtida tennisstjärna, men kanske en framtida ledare, tränare, tävlingsledare, domare eller en funktionär? Nä du Åke, A, B och C – klasser är det bästa som hänt svensk tennis på väldigt länge.

  • Åke Magnusson skriver:

   Jag håller helt med om att A-,B- och C-klasser är bra. Jag menar bara att om man skall ha ett mästerskap är det tveksamt med uppdelning. I Region Syd betraktas inte RM som mästerskap, så då är uppdelningen ok.

 2. PeterH skriver:

  Följ Riksidrottsförbundet och förbjud all fokusering på vinst före 13-års ålder, så kommer vi kunna följa OS, VM och EM med fler svenska stjärnor i framtiden ?
  Skall bli spännande hur de löser gamla ”Kalle” Next Generation i Båstad till sommar med traditionella 11-års klassen. Hur svårt är det att låta barnen tävla på den nivå de vill ? Elitklass(E), motionsklass(M) och nybörjarkkass(N). RM, SM och Kalle är öppna för alla i en enda klass(E). När man sedan anmäler sig till övriga tävlingar arrangerade av lokala klubbar, meddelar man vilken klass man vill spela (E, M, eller N). Vid mindre spelare än 4 st i en klass flyttas spelaren till närmaste klass. Vi kan ju inte anpassa tävlingar till spelare som tränar 1 timme i veckan och som sedan kräver tävlingar för sin egna nivå. Dessa spelare har antagligen inte tennisen som sitt största intresse i livet, och det är nog inte hela världen om dessa slutar vid 14-års åldern pga av att de förlorar mycket. Skall även bli spännande att se om Lilla Göteborgsvarvet börjar med fler klasser. En klass för de som tycker det är jobbigt med löpning, en klass för de som springer men inte bryr sig om resultatet och en klass för dem dom älskar att tävla. Hela Sverige skrattar åt dessa nya initiativ. Sedan är det skrämmande att 90% av sport- och klubbtränarna i Sverige är rädda för Svensk Tennis och Riksidrottsförbundet. Nästan alla man pratar med anser att detta är galenskap, men vågar inte än att hålla med för rädslan om sin karriär. Något är fel !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: