Tänk om, SvTF

Nej, det här är inte spel på samma planhalva nu heller, Thomas Wallén. Inför årsmötet i april föreslår Svenska Tennisförbundets styrelse en chockhöjning av  klubbarnas medlemsavgifter till förbundet. Fair Play TK, storklubben i Malmö, har som vanligt varit på bettet och reagerat med ett blytungt öppet brev till styrelsen.

Förbundet vill inte bara höja avgiften. Man föreslår också, att ta bort uppdelningen på junior-, senior- och familjemedlemmar. Denna kategorisering, som har funnits så länge jag kan minnas, motsvarar i nuläget en snittavgift på 33 kr per medlem. Förbundets förslag är en höjning till 50 rakt över, d v s en påbackning med drygt 50 procent.

Som klubb tvingas man rimligen göra motsvarande höjning av de egna medlemsavgifterna. I VTS skulle en sådan uppräkning innebära bortemot tusenlappen för familjemedlemsskap och drygt 600 för en senior. Konsekvensen skulle förstås bli, precis som Fair Play skriver, ett förödande medlemstapp.

Förbundsförslaget andas total brist på känsla för, hur tillståndet är på gräsrotsnivå ute i tennissverige. Ett tämligen garanterat medlemstapp är illa nog. Många klubbar jobbar redan, utan ytterligare pålagor, under jobbig ekonomisk press. För VTS skulle höjningen, om den följs av motsvarande uppräkning av avgifterna till regionerna, innebära en faktura på uppemot sexsiffrigt belopp.

Fair Play är en av de ledande klubbarna i landet. Deras brev är bitande kritiskt men klokt och sakligt. Man kräver, innan beslut om avgiftshöjningar tas, kommunikation rörande ekonomin Förslag till ekonomisk planering bjuder man också förbundet på.

Fair Play-brevet borde ställa förbundsstyrelsen till eftertanke. Jag är övertygad om, att skåningarnas synpunkter delas av det stora flertalet klubbledare ute i tennissverige.

Annonser

2 Responses to Tänk om, SvTF

 1. Mats N skriver:

  En komplicerad fråga…
  En medlemsavgift på 500 eller 1000 kronor är egentligen inte avgörande om det fanns ett innehåll i medlemskapet. Klubbar som är hyresgäster på sina anläggningar kan inte differentiera banavgifter eller träningsavgifter på grund av kommunallagen. Men även klubbar som driver eget är dåliga på att paketera sina medlemskap med attraktivt innehåll. Dessvärre har inte SvTF heller lyckats krydda medlemskapet med något som lockar. Nu är SEB borta men en gratis årsavgift på ett Mastercard hade varit billig sponsring som gynnat alla i tennisfamiljen. Hade man kunnat krydda med ett bensinkort, en rabattsats på ngn sportbutikskedja eller liknande, ja då hade ett medlemskap i en svensk klubb och i en förlängning Tennisförbundet varit värt något. Nu är det ointressant.
  Egentligen kan jag förstå SvTF men vad är erbjudandet? Vilken service erbjuder förbundet centralt till regioner och klubbar och vad fås mer med höjningen?

  En sak jag oroas över är nyanställningar på central nivå. Ingen ny GS anställs då den förre kostade mycket långt efter avskedet. Men på tävlingssidan är det senaste åren förstärkt med en funktionärsansvarig, nu en inom IT. Jag kan inte på rak arm värdera insatserna, men de kostar. Två stycken ungdomstränare kan man diskutera och man önskar i så fall lite kommunikation vad nämnda roller ansvarar för? På just kommunikationssidan avslutade man det fullständigt idiotiska och dyra samarbetet med Traveas men anställde en informationsansvarig på heltid. För något år sedan visste jag lika mycket om svensk tennis och då sköttes det på en knapp halvtidsresurs på konsultbasis.

  Märker regioner och klubbar av dessa resursförstärkningar? I så fall kan väl medlemsavgiften höjas men som vanligt verkar det råda osynk i vilka förväntningar som finns?

 2. tommy skriver:

  En vanlig familj betalar varje år typ 150.000 kr i inkomstskatt, sen ytterligare runt 100.000 i moms på sin konsumtion..minska skatten så finns det råd till tennisförbundets medlemsavgift….

  Men skatten kommer sannolikt öka de närmsta åren och sen för evighet…pga invandringen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: