Lite komplettering

För många tennisklubbar ute i landet kommer förmodligen Svenska Tennisförbundets förslag om chockhöjning av medlemsavgifterna helt överraskande. Själv fick jag mer händelsevis en hint i samband med ett telefonsamtal med en styrelseledamot i Tennis Syd. Om information har funnits på tennis.se, har den gått mig förbi.

Flertalet klubbar har förmodligen samma policy som Växjö TS, då det gäller nivån på medlemsavgifterna, d v s att hålla dem så låga som möjligt. Eftersom olika medlemmar utnyttjar klubbens erbjudanden och tjänster i olika utsträckning, är det självklart, att tilläggsbetala för det man nyttjar, t ex tennisskola, vuxentennis, tävlingsdeltagande o s v.

Kategoriseringen i senior-, junior- och familjemedlemsskap, som förbundet vill ta bort, har också sin givna plats i de allra flesta klubbar. Att uttaxera samma avgift för en knatte i minitennis som för en yrkesarbetande vuxen känns förstås helt befängt. Familjemedlemsskapet är en välgrundad rabatt i hem, där 3-4 familjemedlemmar spelar tennis.

Som jag framhöll i mitt förra inlägg, blir konsekvensen på klubbnivå på de allra flesta håll en motsvarande höjning av klubbens medlemsavgifter. När klubbar känner sig nödgade att höja avgifterna, görs det normalt i måttliga steg. Nivåer runt 50 % finns inte på kartan.

Det existerar givetvis en brytpunkt, över vilken avgiftshöjning medför kännbart medlemstapp med åtföljande inkomstbortfall. Därtill är risken stor, att små klubbar med begränsad verksamhet kommer att överväga meningen med ett fortsatt medlemsskap.

Svensk tennis lever farligt. Förbundet går i besvärande otakt med sina yttersta uppdragsgivare, klubbarna.

Annonser

3 Responses to Lite komplettering

 1. Mats Nilsson, Ordförande FairPlay TK skriver:

  Bakgrunden till FairPlay TK’s reaktion på förslaget om höjda och förändrade medlemsavgifter är två saker.

  Vi tycker att man börjar i fel ände. Det behövs göras ett grundjobb som innebär en översyn och utvärdering av dagens verksamhet på central och regional nivå. Förbundets uppdrag behöver utvärderas, utmanas och tydliggöras, vilka är de viktigaste och mest prioriterade uppgifterna för Svenska Tennisförbundet de närmsta åren. Tyngdpunkten på förbundets uppdrag blir för övrigt också en viktig input när kravprofilen ska sättas på rekrytering av en ny verksamhetsansvarig (GS). När väl uppdraget är tydligt definierat kommer frågan om hur organisation och struktur ska se ut samt vilka kompetenser som behövs. Med knappa resurser är det extra viktigt att de aktiviteter som görs centralt och regionalt är koordinerade och synkade för att få ut bäst effekt, så är inte fallet idag. De olika funktionerna behöver genomgås och se vad som ska ligga centralt respektive regionalt – det finns förmodligen funktioner idag som görs regionalt men som skulle kunna göras effektivare centralt. När detta är gjort tillsammans med en bild på hur ekonomin ser ut kommer frågan om finansiering och diskussion om behov av eventuella intäktsförstärkningar. Det är detta som vi menar är grundjobbet som måste göras först innan vi börjar prata om att höja medlemsavgifter eller för den del andra avgifter som förbundet och regionerna direkt tar ut av klubbarna. Det är inte bara att skicka vidare räkningen på våra c a 109.000 medlemmar i Sverige, vi måste vara konkurrenskraftiga för att locka utövare till vår sport.

  Den andra saken som vi reagerat på är dels själva höjningen av medlemsavgifterna men också förslaget att plocka bort de olika medlemskategorierna – Junior/Senor/Familj. Vi tycker medlemsantalet är en viktig parameter både på det lokala planet i kontakter med kommun, sponsorer och andra intressenter men det spelar även roll på central nivå för att t e x attrahera nya sponsorer. Varför då sätta oss i en situation där vi istället kommer att minska antalet medlemmar?

  Men som sagt först grundjobbet, sedan ”Position 2019” (den nya verksamhetsplanen) – var ska Svensk Tennis ska befinna sig om 3 år och vad behövs göras på vägen för att ta oss dit.

 2. Anders Östnäs skriver:

  Klokt resonerat!

 3. Ola H skriver:

  GS?
  Nej, jag vill inte se någon ny GS. Jag tror inte det är modellen, vad skall denna person göra? Vara kanslichef? Kontaktperson till regionerna? Säljare? Av vad i så fall? De senaste årens monumentala misslyckanden trots genomarbetade rekryteringsprocesser skrämmer.

  Däremot är jag helt med på att definera roller och kommunicera vad man får för sina instaser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: