VTS en normalförening

Växjö TS hade årsmöte för en vecka sedan. En till stor del ny styrelse om 9 personer valdes. De, som skall leda VTS under 2016, är emellertid ingen särskilt speciell församling.

Centralföreningen för idrottsforskning har nyligen lagt fram en intressant rapport om sakernas tillstånd i svensk idrottsrörelse vad avser föreningsdemokrati och förtroendeuppdrag. Resultatet finns att ta del av på Riksidrottsförbundets hemsida.

Av rapporten framgår bl a, att cirka 400 000 personer är engagerade i idrottsrörelsens föreningsstyrelser. Om man utgår från, att RF:s normalstadgar tillämpas i föreningarna, är den totala styrelseuppsättningen idel ideellt arbetande människor. Stadgarna tillåter nämligen inte, att arbetstagare i föreningen har styrelseuppdrag.

Antalet är imponerande, inte minst mot bakgrund av den allmänna uppfattningen att det blir svårare och svårare att engagera folk i ideellt arbete. Till den prydliga siffran kan adderas alla dem, som har andra typer av uppdrag som t ex i valberedningar, kommittéer, lagledaruppdrag o s v för att få en uppfattning om totalantalet ideellt involverade i idrottsrörelsen.

En annan, dock inte lika imponerande slutsats av undersökningen är medlemmarnas deltagande i demokratiska processer i föreningen som t ex årsmöten. Små föreningar har exempelvis avsevärt större årsmötesdeltagande än de stora.

I detta sammanhang är VTS en normalförening. Enligt undersökningen har en förening av VTS´ storlek ungefär 35 årsmötesdeltagare. Denna siffra är nästan precis det antal, som mötte upp i Harry Olsson-rummet för en vecka sedan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: