Tävlingsform med mersmak

Tennis Syd har och håller på att testa nya grepp för att hålla äldre juniorer, främst 17-18-åringar, kvar i RM-tävlingarna. VTS slutför i helgen, för övrigt för andra året i följd, den lagspelsvariant som Pontus Bergevi & Co  tagit fasta på. Två viktiga slutsatser kan dras.

Tävlingsformen är tilltalande. Två singlar och dubbel i förkortad form – start på 2-2 och matchtiebreak – innebär ett komprimerat upplägg, som i de flesta fall håller sig inom planerade tidsramar. När man dessutom, som fallet är i Strandbjörkshallen, förfogar över sex banor flyter det på smidigt. Matcherna inleds med dubblar i C-hallen för att sedan och omedelbart fortsätta med singlar i B-hallen.

Deltagarantalet är tillfredsställande. Dock lyser de bästa spelarna med sin frånvaro. Sex kvalgrupper på pojksidan med 12 platser i huvudtävlingen är en bra siffra. På spinnsidan kunde det ha varit vassare. Här behövdes inte något kvalspel.

Man noterar speciellt, att dubblarna överlag är jämna. Avgörande i ofta rafflande matchtiebreak har varit frekvent. Till skillnad från i kvalet har det i huvudtävlingen varit överlag ”riktig” dubbel och inte monotont crosspelande från baslinje till baslinje.

Den kommande utomhustävlingen i Ystad kan ge svar på frågan huruvida modellen skall leva kvar. Hur som helst är denna variant på lagtävling ett inslag som gärna kan få mer utrymme i tävlingskalendern.

Ett besök i Strandbjörkshallen i samband med avslutningeni morgon är inte fel…

Annonser

One Response to Tävlingsform med mersmak

  1. Skåning skriver:

    Som vanligt fortsätter du att kränka Alla juniorer. Vilka matcher såg du i kvalet? För dem matcherna jag såg avslutades nästan varje boll framme vid nät. Det finns inga 15-18 åringar som står och slår crossbollar tills den andra missar, i dubbel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: